Tirsdag 15.6.2021 - Uke 24

Livet som student i Stellenbosch

onsdag, 25 november 2015

Mariann Forsberg

Forelesninger, praktisk arbeid, shopping, et hav av fritidstilbud og godt bevoktede studentboliger bak høye murer. Slik er hverdagen for geologistudent Mariann Forsberg som er på utveksling i Sør-Afrika.

530x397 fig1Universitetets dykkerklubb.

Noe av det deiligste med å være student i Sør-Afrika er å slippe mørketiden. Døgnet er ikke like kaotisk.

Jeg står opp når solen skinner inn vinduet mitt, hvilket er stort sett hver dag mellom 6 og 7, og legger meg når det har vært mørkt en liten stund og jeg er trøtt.

Hver morgen når frokosten er konsumert bærer det av gårde til universitetet, som ligger ca. fem minutter unna studentboligene.

Som regel er det en forelesning som står på planen om morgenene, og på ettermiddagen har vi lab-arbeid eller praktiske oppgaver å løse.

Hver torsdag ettermiddag tilbringer jeg på fotograferingskurs. ”Hæ?” sier du kanskje, ”er det noe relevant da?!”, og svaret er selvfølgelig ja, litt hvertfall.

530x379 fig2Utsikt over Stellenbosch fra Stellenbosch Mountain

På geologistudiet gjør vi ofte ting i felt, og da skal vi gjerne klare å beskrive det vi har sett etterpå. Da er det ikke helt dumt å vite hvordan man kan ta best mulig bilder, så man får med seg alt det man ønsker å videreformidle.

I lunsjtiden er det enten hjem for å spise, eller så kan man dra på studentsenteret ”the Neelsie” for å fortære et bedre måltid. I tillegg til en real food-court i underetasjen har de her frisør, spa, kino, bokhandel, klesbutikker og godissjappe.

Når skoledagen er omme og hjernen er mett er det en myriade av fritidsaktiviteter å ta for seg, alt i regi av universitetet.

530x339 fig3Advarsler sendt ut fra universitetet. Viktig å passe ekstra godt på i disse eksamenstider.

Rugby, cricket, tennis, ridning, surfing, dykking, hockey, fotball, drama, ja til og med en egen vinforening finnes, for å nevne noen ting man kan ta for seg.

For min del har det vært tennis og dykking som fanget interessen min først, men jeg har også prøvd meg på surfebrettet, og selvfølgelig lært meg alle reglene i rugby. Nesten hvertfall.

Hele min studentkarriere har jeg bodd på studentboliger, og både i Tromsø og i Stellenbosch har jeg delt kjøkken og stue med syv andre studenter.

De største forskjellene ligger nok i at Stellenbosch har et såkalt vennligere klima, og at studentboligene ligger innesperret bak høye murer med 24 timers overvåkning og sikkerhetsvakter.

I Stellenbosch er vi som en familie. Vi spiser frokost sammen, går på trening sammen, drar på helgeturer sammen og noen av oss studerer til og med sammen.

530x351 fig4Campus!

Min nærmeste nabo, altså rommet ved side av mitt, er Jan fra Belgia. Han går på ingeniørstudier og har vært i Stellenbosch et helt år allerede.  Jan bor mellom meg og Sindre. Sindre går på geologi med meg, og vi kom hit begge fra Tromsø sammen med Andre, som bor på andre siden av stua.

I andre enden av fellesrommet vårt bor min besteveninne her nede, Renee. Hun er fra en gård i Australia, og studerer landbruk. I fremtiden kan hun se for seg å ta over farens gård, men for nå er hun ganske opptatt av landbrukspolitikken i Sør-Afrika.

Hannah er også fra Australia, og går på lærerstudiet. Hun bruker fritiden sin på å bidra på lokale skoler, og såklart å surfe. Ved siden av Hannah bor Emily, vårt bidrag fra USA. Emily studerer sosialantropologi og ønsker å jobbe for Amnesty International i fremtiden.

I Tromsø var jeg aldri spesielt interessert i de internasjonale studentene, og dette virker som å være karakteristisk for ’lokalbefolkningen’ stort sett hvor man studerer.

Jeg innser jo nå hva slags mangfold jeg har gått glipp av, og vil i fremtiden gjøre en mye større insats for å bli kjent med andre utenfor mitt studie og fra andre land når jeg er i Norge. Jeg oppfordrer for øvrig alle andre til å gjøre det samme!

530x370 fig5På helgetur i Cederberg regionen, masse spennende geologi å se!

Om forfatteren

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg

Mariann Forsberg er bachelorstudent ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø. I ett år skal hun blogge om sine opplevelser rundt det å være geologistudent.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Turingtesten


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: