Søndag 1.11.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Leketøy eller nyttig verktøy?

onsdag, 14 oktober 2015

Ronny Setså

Droner har stort potensial som arbeidsverktøy for geologer i felt, mener Ronny Setså.

530x353 droneKan droner benyttes av geologer i felt? Foto: Wikimedia Commons

For et par måneder siden gikk jeg til anskaffelse av et multikopter, kanskje bedre kjent som en drone.

Bakgrunnen var at jeg hadde sett flotte videoer filmet av droner som fløy over majestetiske tinder, glitrende innsjøer og voldsomme fosser.

Selv har ikke jeg den muligheten med min drone. Ennå. For realisten i meg visste at sjansen var stor for at den kunne bli tatt av vinden, eller at jeg ufrivillig manøvrerte den inn i et tre. Det krever en del trening å få ordentlig kontroll på et multikopter.

Derfor valgte jeg å kjøpe en billig variant for å trene på nettopp dette. Gulroten etter noen måneders (?) flyvetrening vil bli et mer profesjonelt multikopter, som kan filme videoer som denne fra Besseggen i Jotunheimen.

Som geolog slo det meg at droner kan brukes til mer enn lek og å filme flotte videoer fra fugleperspektiv. De kan brukes av geologer i felt.

De potensielle bruksområdene er mange. Multikopterne kan filme klippevegger og andre lokaliteter i ulendt terreng. De kan gi oversiktsbilder over interessante lokaliteter i bedre oppløsning og fra flere vinkler enn fly- og satellittfotoer kan tilby.

Bruk av droner kan også få noen HMS-ledere til å senke skuldrene. Hvorfor sende geologer opp i en skredutsatt fjellside for å undersøke sprekker om dronen kan gjøre jobben?

Et mer ekstremt eksempel vil være å sende droner ned i aktive vulkaner, noe som faktisk ble gjort for to år siden i Vanuatu i Oseania.

Jeg tror droner vil bli stadig mer brukt i årene som kommer, både av privatpersoner og av geologer og andre forskere i felt. Har du som geolog benyttet drone i felt, vil vi gjerne høre om dine tanker og erfaringer!

530x298 testUndertegnede tester kameraet på sin nyinnkjøpte drone. Foto: Ronny Setså

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og redaktør for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Kommentarer (3)

 • Ivar Grunnaleite

  Ivar Grunnaleite

  14 October 2015 at 16:00 |
 • Lars Anker-Rasch

  Lars Anker-Rasch

  17 October 2015 at 23:20 |
  Under Høstmøtet 2015 ga Christian Hadley ved Brønnøy Kalk AS et flott foredrag om mulighetene ved bruk av drone i sammenheng med drift av dagbrudd og kartlegging. Fotogrammetri ved bruk av drone er et veldig nyttig verktøy som sparer (mye) tid og penger, og i tillegg gjør jobben betydelig mer sikker.

  Svar

 • dronephoto.no

  dronephoto.no

  12 December 2015 at 17:27 |
  Et veldig spennende prosjekt å kunne bruke droner aktivt i andre samme henger enn "bare" å fotografere tradisjonelle motiver. Dronephoto.no, samt flere andre aktører søker å utvide tjenestene, til også å omfatte andre nyttige formål. Her er det bare kreativiteten (og pengene ) som er legger begrensninger. Vi skal i hvert fall jobbe for en ytterligere implementering av droner i nye miljøer. Andreas

  Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: