Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Kullkraft i Nord-Amerika

onsdag, 18 juni 2014

Svein Eggen

Hvilken fremtid har kullkraft i USA og Kanada? Svein Eggen blogger.

530x440 SaskPowerAKraftverket Boundary Dams billige energi utgjør grunnlasten i den kanadiske provinsen Saskatchewans energiforsyning. Foto: Svein Eggen

USAs president Barack Obama la for kort tid siden frem en ambisiøs plan for å kutte USAs klimagassutslipp.

Planen innebærer blant annet at utslipp fra kullkraftverk må kuttes med ca. 30 prosent. I motsetning til EU der man har tenkt å redusere utslipp ved hjelp av CO2-kvoter, så har USA valgt å innføre et utslippstak for ulike energiformer.

For kullkraft innebærer det at utslippene per kilowattime (kWh) ikke kan overstige 500 gram CO2. Mens nye kullkraftverk dermed må redusere sine utslipp, så går gasskraft «fri».

Kina fulgte opp dagen etter med å signalisere en stabilisering av sine utslipp fra 2016.

Alt dette svært gode nyheter for klimaet, men dårlige nyheter for de som eier kullressursene og kullkraftverkene. Protestene er spesielt store fra de områder der mange lever av å utvinne kull. Kull utgjør i dag over 20 prosent av USAs energiforsyning.

Hva blir konsekvensen av dette? Utfasing av kull med massiv utbygging av fornybar energi/gasskraft, eller vil bransjen forsøke å rense seg ned til det som er utslippsstandard?

Amerikanske myndigheter har ikke sagt noe om hva de foretrekker - de kaller sin strategi «all of the above» - det vil si satse på alt og la markedet ordne opp - men de er selvsagt opptatt av energipriser og forsyningssikkerhet.

USA har et stort og omfattende «clean coal»-program og har flere store demonstrasjonsanlegg under bygging og planlegging.  

Over grensen til Canada står man oppe i samme problem.

Sør i den kanadiske provinsen Saskatchewan finner vi kraftverket Boundary Dam. Kraftverket ble bygget av selskapet SaskPower i 1960 og basert på å utnytte store lokale reserver av brunkull.

Kraftverket har nær 900 MW installert kapasitet og brenner daglig 14 000 tonn kull. Med dette forbruket har verket tilgang til kullreserver i området for nærmere 300 år. Kraftverkets billige energi utgjør grunnlasten i provinsens energiforsyning.  

Verket nærmer seg nå sin levetid samtidig med at diskusjonen om kullkraft og CO2-utslipp diskuteres heftig.

Kanada er et land med store fossile energiressurser og som tar landets klimafotavtrykk svært alvorlig. SaskPower ble i lys av dette stilt overfor følgende alternativer: Fornye, gjennomføre CO2-fangst, eller erstatte med gasskraft, kjernekraft eller vind.

SaskPower er som kraftselskap primært opptatt av energipriser og leveringssikkerhet, men må selvsagt tilpasse seg de politiske realiteter der de opererer.

For en utbygger har kullkraft den fordelen at ressursen er billig og oversiktlig (spesielt når man eier det selv). Ulempen er store CO2-utslipp og høye investeringskostnader i selve kraftverket.

Gasskraft er et alternativ, men er mindre attraktivt på grunn av uforutsigbare gasspriser som ikke kan bidra til stabile og forutsigbare kraftpriser.

Blir første kullkraftverk med CO2-rensing

Enden på visa er at SaskPower nå har modernisert en av fire linjer i kraftverket med ny turbin og med CO2-fangst. Dette har blitt gjort mulig som følge av en blanding av insentiver og entusiasme som i sum har gjort dette attraktivt å gjennomføre for utbyggeren. Myndigheter og utbygger har spilt på lag for å «få det til» .

Tre viktige elementer understrekes: løsningsorienterte myndigheter, entusiastisk og kompetent ledelse, men ikke minst en økonomisk fundert beslutning der et utløsende element har vært salg av CO2 til det nærliggende Weyburn-feltet for å utvinne mer olje.

Anlegget starter opp til høsten og blir vel det første kullkraftverk i verden med CO2-rensing. Mange følger dette med stor oppmerksomhet.

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: