Søndag 1.11.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Klima og utvikling

søndag, 14 desember 2014

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde påpeker et paradoks mellom vår fremstilling av klimaendringer og utviklingen av mennesket som art.

530x342 bryggenDet vil ikke være noe stort problem for Bergen eller resten av verden om Bryggen blir spist av et stigende havnivå. Foto: Wikipedia

Klimaet på Jorden har de siste ca 2,7 millioner år vært svært ustabilt. Temperaturen har variert i størrelsesorden 10 grader med påfølgende fluktuasjoner mellom istider og varmeperioder.

Den siste istiden ble avsluttet for ca 10 000 år siden. Årsaken til disse klimaendringer er variasjoner i innstråling fra solen, grunnet små endringer i Jordens bane rundt solen.

Noen annet som karakteriserer denne perioden er utviklingen fra våre ape-lignende forfedre, Australopithecus, via Homo habilis, Homo erectus etc. til det moderne mennesket.

Våre forfedre lærte gradvis å gå oppreist, beherske ilden, lage redskaper for jakt og fangst. De oppfant språket og bruk av symboler.

Kanskje hadde denne utviklingen gått fortere om klimaet på Jorden i denne perioden hadde vært mer stabilt. Men det er også mulig at de store prøvelsene klimaendringene medførte tvang frem kreativitet og utvikling.

Uansett må vi konkludere at de de store klimaendringene ikke var katastrofale for våre forfedre.

Neste naturlige istid ligger noen titalls tusen år frem i tid, men det er svært sannsynlig at dagens menneskehet utøver et klimapådriv som er like stort som de naturlige svingningene de siste millioner år.

Denne menneskeskapte klimapåvirkningen blir av FNs klimapanel karakterisert som altoverveiende negativ.

Det er et paradoks at menneskeskapte klimaendringer blir fremstilt som et stort problem for mennesket, når historien viser oss noe helt annet.

Dersom vi ikke endrer vårt levesett vil det oppstå problemer, men det er ingen grunn til å tro annet enn at arten menneske vil klare seg utmerket.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Kommentarer (2)

 • B Ramstad

  B Ramstad

  15 December 2014 at 09:35 |
  " det er svært sannsynlig at dagens menneskehet utøver et klimapådriv som er like stort som de naturlige svingningene de siste millioner år."
  Derom strides vel de lærde herr Mjelde?

  Svar

 • Arvid Oen

  Arvid Oen

  15 December 2014 at 10:04 |
  Ja, vi vil klare oss veldig godt, og det må trolig investere mindre penger for å tilpasse oss dette enn det vi allerede har investert i bortkastede klimatiltak.

  Svar

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: