Fredag 30.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Juridisk klimafiksing

mandag, 02 juli 2012

Ronny Setså

Juridisk klimafiksing

Vi kan slutte å bekymre oss over klimaendringer. Amerikanske politikere har tatt affære ved å legge ned et forbud mot overdreven havnivåstigning.

Mer enn 5 000 kvadratkilometer av de lavtliggende kystområdene i delstaten North Carolina i USA kan bli oversvømmet i løpet av dette århundret.

Det er konklusjonen fra et amerikansk statlig forskningspanel basert på en forventet havnivåstigning på 1 meter fram mot år 2100. Utredningen ble gjennomført for å hjelpe beslutningstakerne i delstaten å planlegge framtidige byggeprosjekter og å iverksette tiltak i utsatte områder.

Politikerne i delstaten mente dette ville bli for dyrt, og valgte heller å forby den voldsomme havnivåstigningen. Med 34 mot 11 stemmer vedtok senatet i North Carolina nylig en lov som bestemmer at havnivåendringen skal kalkuleres annerledes enn den har blitt gjort fram til nå.

Tidligere beregninger har vært basert på forskernes forventning om en akselerert økning som følge av høyere temperaturer og smelting av isbreer. Den nye lovendringen forbyr dette, og kalkulasjoner av framtidig havnivåstigning skal nå utelukkende være basert på historiske data. Dette resulterer i en lineær, og dermed lavere havnivåstigning som vil spare delstaten for millioner av dollar. Problem solved.

Som osloborger bekymrer jeg meg for den uranholdige alunskiferen som ligger under hovedstaden. I en naturlig spaltningsprosess produserer uranet den radioaktive gassen radon. Langvarig eksponering mot radon kan medføre lungekreft og i følge NGU tar gassen årlig 250 – 300 liv i Norge.  

Jeg ber herved norske politikere om å forby spalting av uran til radon.

Om forfatteren

Ronny Setså

Ronny Setså

Ronny Setså er geolog og redaktør for geoforskning.no.

E-post: ronny@geo.as

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: