Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

HAV21: Geomiljøene må engasjere seg

torsdag, 12 januar 2012

Rolf Mjelde

HAV21: Geomiljøene må engasjere seg

Det nye initiativet fra forskningsrådet HAV21 er viktig for geomiljøet. Rolf Mjelde forklarer i dette innlegget hvorfor.

Bildet: Hydrotermale skorsteiner. Den faste jord gir grunnlaget for liv langs midthavs-ryggene.

Representanter fra NFR reiser i disse dager land og strand rundt for å hente innspill til HAV21. Arbeidet skal lede frem mot et strategiinnspill som skal sendes til myndighetene i oktober. Det ligger per i dag ingen forpliktelser til forskningsmidler gjennom HAV21 på bordet, men det er sannsynlig at innspillene som nå kommer inn vil danne ballast i en rekke forskningsprogrammer som utformes de neste årene.

HAV21 vil naturlig nok ha bio i fokus, men NFR ønsker et mangfold av innspill på alt som påvirker det marine miljøet. Oseanografi og klima er en opplagt del av dette, men resten av geomiljøet har et ansvar for å sørge for å overbevise NFR og myndighetene om at interaksjonen mellom havet og den faste jord også må med i dette regnestykket.

Geomiljøene oppfordres med dette til å formulere gode argumentasjonsrekker som begynner med geo et-eller-annet og ender i effekt sånn-og-sånn på havets bio-produksjon; havbunnens topografi, interaksjon jord-hav langs midthavs-rygger, fluid-lekkasjer på sokkel/skråning, undersjøiske ras, tining av gass-hydrater, følger av mulige lekkasjer fra CO2-injeksjon, akustisk stimuli fra vindmøller til havs etc. Myndighetene må overbevises om at den faste jord er en premissleverandør i et utall prosesser i havet.

La oss håpe alle geomiljøene i landet utformer gode innspill, slik at HAV21 ikke kun resulterer i snevre bio-programmer som utdanner marinbiologer til administrative stillinger på universitetene. En god geo-komponent i HAV21 vil gi uvurderlig støtte til bio-forskningen, samtidig som man får utdannet geologer og geofysikere, faggrupper det er skrikende mangel på i Norge.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: