Tirsdag 17.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Fra ord til handling til ord

onsdag, 02 januar 2013

Morten Smelror

Nå er den her. Den første. En geologisk ordbok på norsk. Tiden for cracking og oil seeps er forbi. Heretter er det krakking og oljesig som gjelder.  

530x431 soylebasaltSøyleoppsprekking: søyleformet oppsprekking som dannes når en magmatisk bergart størkner og kjølner, for eksempel kan basalt danne søylebasalt. (Her søylebasalt ved Svartifoss, Island. Foto: Berit Løkken).

(Takk til Ellen, Inge og Knut!)

For mer enn 20 år siden tok Norsk geologiråd kontakt med Ellen Sigmond for å få laget en norsk geologisk ordbok. Mangel på midler gjorde at det hele ble lagt på is før saken 1991 ble tatt opp av Geologirådet. Da hadde Ellen Sigmond ved NGU og Inge Bryhni ved Naturhistorisk museum i Oslo hver for seg samlet materiale for hhv en geologisk ordbok og et leksikon, og et samarbeid tok til. Ord ble til handling, og handling ble til flere ord. Fra 2009 kom Knut Jorde inn som medarbeider på prosjektet. Det hører med til historien at det omfattende arbeidet med ordboken har vært utført på fritiden.

180x264 ordbokEllen, Inge og Knut har levert et imponerende stykke arbeid, med om lag 10 000 oppslagsord samlet innenfor nære 500 trykte sider. Vi skylder dem en stor takk for innsatsen! Her kan vi få svar på det meste; enten vi ønsker å ta rede på hva bolson, garkobber og en oversvømmelsesflate er, eller vi ønsker få vite noe Loenskredene, Moho og Trollfeltet. Et artig trekk ved boken er at den er illustrert med gode tegninger utført av pionerene Hans Reusch, Gunnar Holmsen og Theodor Kjerulf.

"Norsk geologisk ordbok" av Ellen M.O. Sigmond, Inge Bryhni og Knut Jorde (2012).    

Ord og språk handler ikke først og fremst om grammatikk, men om kommunikasjon og kunnskap. Den kinesiske filosofen Confucius mente at "essensen av kunnskap var å eie den og bruke den". Like viktig er det å dele kunnskapen med andre. En forutsetning for å få dette til er at vi forstår hverandre, at vi snakker samme språk. Alt som kan sies, kan sies klart. Alt som kan skrives, kan skrives klart. Men uten en god og felles språklig plattform blir alt mye vanskeligere.

Målgruppen for boken er geologer, amatørgeologer, studenter og naturinteresserte. Den burde være obligatorisk for alle journalister og skribenter som beveger seg innenfor geologiens verden. Jeg er trygg på at boken vil bli verdsatt og brukt.

Mange vil med rette hevde at boken også burde være tilgjengelig som søkbar elektronisk versjon på nettet (via www.geologi.no og andre webportaler), tilsvarende NHMs GeoLeksi og NGUs geologiske ordliste. Dette bør kunne realiseres. Og kanskje kan den hentes ned som en mobiltelefon-app om ikke så alt for lenge?

I mellomtiden får vi alle følge forfatternes oppfordring: "P.S. En ordbok kan alltid bli bedre, og vi er interesserte i gode forslag til norske betegnelser på engelske fagord. Vi er også takknemlig for alle tilbakemeldinger om feil. Send til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: