Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Forsker- eller forskningsgrupper?

torsdag, 05 januar 2012

Rolf Mjelde

Forsker- eller forskningsgrupper?

Komiteen for geo-evalueringen har misforstått organiseringen av forskergrupper ved universitetene. Rolf Mjelde forsøker her å avklare.

Bildet: Innsamling av seismikk, en aktivitet i forskergruppen for maringeologi og maringeofysikk, GEO, UiB.

Etter omfattende instituttsammenslåinger ved universitetene i ca 2003, har det vært mye diskusjon om hvordan vitenskapelig ansatte skal organiseres i grupper. Vårt institutt har nylig gjennomført en internevaluering av gruppene, og det er bred enighet om at vi beholder gruppeinndelingen som ble innført i 2003. Vi har fem tematiske grupper, som vi refererer til som fag- eller forskergrupper. Vi er ikke forskningsgrupper, som er mindre grupper av forskere som arbeider tett sammen i forskningsprosjekter. En forskergruppe består dermed av flere forskningsgrupper. For vår del er dette er en bevisst strategi; vi mener at vi oppnår økt tverrfaglig samarbeid ved at flere forskningsgrupper er slått sammen til en forskergruppe. Vi er rimelig sikre på at dersom forskningsgruppene ble mer overlatt til seg selv, ville vi fått redusert mangfold og økt innavl av ideer.

Det er synd at komiteen for geo-evalueringen feilaktig har betraktet forskergruppene strengt som forskningsgrupper. Vi kan ikke klandre komiteen for dette, mest sannsynlig har instituttene underkommunisert forskjellen mellom forsker- og forskningsgrupper.

Et aspekt som går igjen i geo-evalueringen er at svært mange grupper får kritikk for mangelfull ledelse og mangel på forskningsstrategi. Denne kritikken ville vært berettiget dersom vi var organisert i forskningsgrupper, men rettet mot forskergrupper blir den meningsløs. Forskergrupper, og enkeltforskere, skal arbeide i henhold til instituttets forskningsstrategi.

Forskningsstrategi er et av kun tre kriterier komiteen har brukt for å evaluere forskergruppene. Siden de fleste gruppene naturlig nok får stryk på dette punktet, er det bemerkelsesverdig at så mange grupper får karakteren 4 (svært god) eller bedre. Vi får håpe universitetsledelse og myndigheter legger merke til dette og øker sin støtte til de gode geomiljøene.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: