Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Formidling til besvær

torsdag, 12 juni 2014

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er enig i påstanden om at forskere formidler for lite og for dårlig.

530x305 Head in the sandForskningsformidling; slik omverdenen betrakter formidlerne. Foto: Wikimedia Commons

Når forskning omtales av politikere og byråkrater blir det stadig fremhevet at kvaliteten på forskningen må opp, med andre ord; vi forskere gjør en for dårlig jobb. Videre er det opplest og vedtatt at de forskerne som også skal undervise, gjør det ved bruk av steinaldermetoder.
    
I tillegg vet alle at vi er dårlige ledere, ikke kan administrere og ikke forstår økonomi. Aller verst står det imidlertid til med vår formidlingsevne, ikke den vi bedriver gjennom fagfellevurderte tidsskrifter, men den som omhandler kontakt med journalister og mannen i gata.

Mange forskere har blitt frustrert over at formidlingsforsøkene faller på steingrunn, og i det siste har vi kunnet lese utsagn som ‘hvorfor skal jeg skrive kronikker som ingen leser?’

Selv er jeg ikke blant forskerne som formidler mest, men jeg har gjort diverse forsøk, blant annet gjennom denne bloggen. Mitt mest krevende formidlingsstunt ble gjennomført i forrige årtusen, da jeg skrev den populærvitenskapelige boken ‘Jordkloden lever’.

Salget av boken har ikke gått strykende, og forleden mottok jeg et brev fra forlaget med tittelen ‘Realisasjon av restlager’. Når vi nå nærmer oss jonsok er det ikke vanskelig å forestille seg hva ‘realisasjon’ betyr i denne sammenheng.

Jeg mener at vi skal fortsette å formidle til tross for at det aller meste av det vi formidler tilsynelatende blir mottatt med likegyldighet. I den grad noen tar tak i noe av det vi formidler, gjelder dette sjelden hovedbudskapet vi ønsker å få frem, og det hele dreies uansett i en retning vi finner uforståelig.

Personlig skriver jeg mest for min egen del. Jeg føler behov for å diskutere faglige aspekter i en språkdrakt fjernt fra tvangstrøyen som omslutter den akademiske uttrykksformen. Populærvitenskapelig skriving fjerner slagg fra hjernevinningene.

Vi skal ikke gå rundt å tro at verden endres det grann som en følge av det vi skriver. Men vi skal huske på at det å delta i den offentlige debatt, for eksempel gjennom formidling, bidrar til å opprettholde demokratiet. Og det er da noe.

Om forfatteren

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde

Rolf Mjelde er professor ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.

E-post: Rolf.Mjelde@geo.uib.no

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: