Tirsdag 9.3.2021 - Uke 10

Et mulig oljesig ved Finnmarkskysten

fredag, 04 desember 2015

Terje Solbakk

Kan en gammel avisnotis om et oljeoppkomme i Finnmark ha et snev av sannhet i seg?

530x338 kartognotisIllustrasjon: Vardøposten 22. november 1912 og norgeskart.no

For lengst nedlagte Vardøposten (1883-1921) plukket opp nyheter fra et svært distrikt, halvøya Nordkyn mellom Nordkapp og Varangerhalvøya lå nok helt i utkanten av nedslagsfeltet til avisen.

I november 1912 publiseres en kort notis om et oljeoppkomme i Skjøtningberg, en hvalfangststasjon i en fjord nord for Kjøllefjord, vendt mot Nordishavet.

Oppkommet skulle vært kjent fra før og undersøkt av en engelsk ingeniør.

Et selskap fra Kirkenes skulle ha fattet interesse for oppkommet, men som så mange andre påståtte oljefunn i vårt land: det blir stille. Jeg kom over saken ved en tilfeldighet.

530x360 Skjøtingberg Skjøtningberg Finnmark Riksantikvaren T452 01 0030Skjøtningberg. Foto: Hanna Marie Resvoll-Holmsen via Wikimedia Commons

Dette er spennende opplysninger. Jeg har samlet mange avisnotiser om påståtte olje- og gassfunn og dette på Skjøtningberg er en av de som fortjener litt mer oppmerksomhet.

Det er ikke veldig langt ut til der hvor sedimentære bergarter fra sen-paleozoikum kropper ut på havbunnen og forkastningssystemer fører inn mot land.

Kan det være rester av langveismigrasjon fra kildebergarter av sen-paleozoikum alder ute på sokkelen, eller fra den tiden disse bergartene kanskje lå over Skjøtningberg?

Det er alltids lov å spekulere.

Er det noen av Geoforsknings lesere som bor i nærområdet og som vil ta turen utover til sommeren for å se etter, da håper jeg dere kan ta kontakt!

For meg er Nordkyn langt utenfor allfarvei, men jeg har lyst til å besøke stedet en gang.
 
Avisnotisen forteller også om oljefilm som skulle finnes på en elv på Varangerhalvøya, her lurer jeg på om ikke årsaken kan ligge i jernfilm, slikt du ser på overflaten av myrpytter.

Denne supertynne jernoksidgeleen sprekker når du tar på den, i motsetning til en film av olje.

Og denne likheten med oljefilm kan lure mange, sist jeg så noen som gikk fem på var ufo-jegere i Hessdal.

Om forfatteren

Terje Solbakk

Terje Solbakk

Terje Solbakk er stipendiat ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU i Trondheim siden januar 2015 og er tilknyttet forskningssentret ARCEx.

Han jobber med seismisk tolkning og modellering på reservoarer hvor kjemisk forvitring bidrar til porøsitet og permeabilitet, type karstifisering og dypvitring.

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Hypotese


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: