Fredag 23.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Energibransjen ved et veiskille?

fredag, 05 september 2014

Svein Eggen

Svein Eggen blogger om fremtiden for fossil og fornybar energi.

530x370 fossil fornybar

Trusselen om at togradersmålet krever at store deler av olje, gass og kull må forbli i bakken, skaper debatt og var kanskje med på å legge en liten demper på oljefesten under årets ONS-konferanse.

Det er ikke bare de grønne og enkelte høyttenkende politikere som truer norsk fremtidig oljeutvinning. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets peker også på at kostnadene fører til at vi er truet av billig skiferolje fra USA og ikke minst fornybar energi der prisene går nedover og truer med å konkurrere ut fossil energi.

«Fornybarbransjen» med miljøbevegelsen i ryggen postulerer «det grønne skiftet» - en rask utfasing av fossil energi og en fornybarbransje som skal bli det «neste økonomiske eventyr». 

Så – hvordan stå det egentlig til med fornybarsatsingen?

Fra Det internasjonale energibyråets (IEA) World Energy Outlook kan man lese at fornybar energi (vann, vind og sol) står for cirka fire prosent av verdens totale energiforbruk. Tar vi med biobrensel blir tallet 13 prosent.

Avtagende vekst i fornybart

IEA kom nettopp ut med en rapport som oppsummerer markedsituasjonen for fornybar energi per 2013.

Bildet de tegner er sammensatt og preges av at noen sektorer og områder har hatt en stor vekst, mens andre står mer stille.

Totalt sett går utviklingen altfor sent i forhold til å nå de mål man har satt opp i forhold til klimautfordringen. Enda mer bekymringsfullt er det at veksten i fornybar energi later til å være avtagende.

Innen elektrisk produksjon utgjør fornybar energi ca. 22 prosent - omtrent like mye som gass. 66 prosent av kapasiteten er knyttet til vannkraft. Totalt økte fornybar kapasitet med fem prosent sist år.

Solenergi øker mest, men starter på et lavt nivå (ca. én prosent av fornybar kapasitet). Størst økning ser vi i Kina som står for 40 prosent av den globale økningen i solenergi.

Vel og bra med elektrisitet – men det utgjør som sagt bare 22 prosent av energiforbruket globalt.

Verre er det med oppvarming der fornybart bare utgjør åtte prosent og fossil energi 75 prosent.

Og enda verre står det til innen transport som står for 20 prosent av verdens energibehov – og som er enda mer avhengig av fossil energi enn oppvarming. Biodiesel har i dag en andel på 3,1 prosent av forbruket, og det er ikke forventet å øke mye fremover.

Så totalt sett er følgelig den grønne revolusjonen foreløpig preget av blandede tendenser og er langt under det IEA mener man trenger for å nå de oppsatte klimamål.

Dårlig nytt for klima, men kanskje godt nytt for oljebransjen?

Sannhetens øyeblikk julen 2040

Debatten rundt energi og klima dreier seg mye om økonomi og forsyningssikkerhet. Vi ser nasjonalstatenes krav om forsyningssikkerhet koblet med energiselskapenes kamp om markedsandeler.

Det er store verdier det er snakk om. Dagens behov for elektrisitet på 20 000 TWh øker til nær det dobbelte innen 2050.

«Fornybarbransjen» med miljøbevegelsen i ryggen postulerer det grønne skiftet - en rask utfasing av fossil energi, mens «fossilindustrien», IEA med flere ser et lenger perspektiv for kull, olje og gass.

Dette er to svært ulike perspektiver, som forsøkt illustrert over.

Et eller annet sted midt imellom disse to ytterpunkter møter kanskje verden realitetene i form av at man faktisk på en rasjonell måte må forholde seg til klimaets karbonbudsjett etter hvert som prislappen knyttet til klimarelaterte skader og andre utfordringer øker.

Jeg har i et tidligere blogginnlegg vist at sannhetens øyeblikk kan komme ved juletider 2040 – da har vi tilført atmosfæren 1 000 milliarder tonn (gigatonn) karbon. Det er ifølge forskerne taket på det vi kan slippe ut. Så noe må gjøres og jobben må starte snart.  

Fornybarbransjen kaller «det grønne skiftet» for det «neste økonomiske eventyr». Det kan sikkert bli det for dem – spørsmålet er om det blir et eventyr eller et mareritt for Norge. Verdien av det vi har av petroleum i bakken kan være i størrelsesorden 5 000 milliarder kroner. Kan vi erstatte disse inntektene?

Statssekretær J. Friedmann i det amerikanske energidepartementet uttalte på en konferanse i USA i sommer at vi er inne i en tid med overflod av fossil energi og at fangst og lagring av CO2 er nøkkelteknologien for å nyttiggjøre oss denne.

Noe å tenke på her hjemme også?

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: