Torsdag 21.1.2021 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

CCS ikke lenger en utopi

fredag, 03 oktober 2014

Svein Eggen

Verdens første kullkraftverk med røykgassrensing startet forrige uke opp i Canada. Svein Eggen blogger.

530x440 SaskPowerAKraftverket Boundary Dam skal fra nå av fange ca. en million tonn CO2 per år fra kullkraftproduksjonen. Foto: Svein Eggen

Det var få for fem år siden som ville trodd at det første anlegget innen CO2-håndtering (CCS) av denne typen skulle komme i Canada.

Inntil finanskrisen slo inn var det EU som hadde den mest offensive politikken innen CCS med planer om å bygge inntil 15 fullskala anlegg. Dette har nå kokt ned til tre anlegg som man mener har en viss mulighet for å bli realisert.  

Alle de andre anleggene som har vært utredet har falt fra fordi det - kort fortalt - ikke har vært en tilstrekkelig forretningsmodell som har ligget til grunn for byggingen. EUs fiasko innen dette området tilskrives i stor grad kvotesystemet i EU der prisen for å slippe ut CO2 nå er under fem euro per tonn.

Slikt blir det ikke klimatiltak av.

Det var de store kraftselskapene (Vattenfall, RWE, EON) som ledet arbeidet med å få opp de 15 europeiske demoprosjektene. Disse selskapene har gått fra å være solide pengemaskiner til å bli tapsmaskiner blant annet på grunn av en uklar energipolitikk.

At dette nå skjer i Canada er et sammenfall av en rekke omstendigheter – som alle summerer opp til en forretningsmodell som har gjort bygging attraktivt.

LES OGSÅ: Kullkraft i Nord-Amerika

Flere faktorer

Kraftselskapet Saskpower gjør definitivt ikke dette av ideelle hensyn - for dem er dette ren økonomi.

Beslutningen bunner i flere faktorer der de viktigste er forsyningssikkerhet (de er eneleverandør av elkraft til provinsen Saskatchewan), verdisikring (de sitter på kullreserver for 300 års drift), samt inntekter ved salg av CO2 til prosjekter for økt oljeutvinning (CO2-EOR, oljefeltet Weyburn ligger rett rundt hjørnet).

På toppen av dette har de et samarbeid med lokale myndigheter om å dekke det resterende kostnadsgapet. Alt i alt en attraktiv pakke - spesielt når man også tar hensyn til at føderale canadiske myndigheter har satt strenge regler for kullkraftens fremtid i Canada.

Saskpowers prosjekt er gjennomført omtrent på tid og med en prislapp på ca. én milliard euro. De sier selv at de har lært så mye i prosessen at de kan bygge neste anlegg 30 prosent billigere.

Gode nyheter for kullindustrien

For kullindustrien er dette anlegget gode nyheter. Denne bransjen er utnevnt til «hovedskurken» i  klimasammenheng og er under stadig økende press og «alle», inklusive oljeindustrien, snakker om behov for utfasing av kull.  

Vellykket CCS er et viktig halmstrå som denne bransjen kan klamre seg til for å sikre seg en plass i fremtidens energisystem.

Sjefen for RWE uttalte her om dagen at selskapet er i en «eksistensiell krise» - kullkraft i Tyskland skvises ut av fornybar energi som tar det mest lukrative i markedet samtidig med at det ikke er rammebetingelser for å fornye kullkraftverkene eller rense utslippene.

Et vellykket anlegg i Canada kan kanskje inspirere andre til å følge etter. Det går i hvert fall ikke lenger an å si at CCS er en utopi!

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: