Mandag 26.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Bokanmeldelse - og en liten påskekrim

fredag, 27 mars 2015

Svein Eggen

Your Life as Planet Earth er en bok for de som ønsker å sette seg inn i hvordan livet og klimaet på Jorda har påvirket hverandre gjennom historien. Har du ikke tid til å lese boka, anbefaler Svein Eggen også «Mordet på dinosaurene».

530x721 bok

For de av geoforskning.nos lesere som har en hundrelapp til overs og som ønsker å sette seg inn i hvordan livet og klimaet på Jorda har påvirket hverandre opp gjennom jordhistorien, så anbefaler jeg sterkt boka til Howard Lee Your Life as Planet Earth.

Undertittelen til boka er nettopp hvordan klimaet påvirker livet og livet påvirker klima. Av spesiell interesse for den pågående klimadebatten er diskusjonen om relasjonen mellom karbonsyklusen og stor vulkanisme.

Med bred dokumentasjon i forskningsresultater fra forskjellige miljøer og land (også norske - se kronikk i DN 28.2.15 –« Het klode gammelt nytt» av Paasche og Nisanciouglu) viser han hvordan det er godt dokumenterte sammenhenger mellom opptreden av « Large Igneous Provinces» (LIPer, for eksempel Deccan Traps, åpningen av Nord-Atlanteren med mer) – dramatiske klimaendringer og masseutryddelser av liv.  

LIPer medfører at karbonsyklusen på sett og vis blir «kortsluttet» ved at enorme mengder karbon kokes ut av berggrunnen – og dermed ut av det geologiske karbonkretsløpet - og bringes opp i atmosfæren over relativt korte tidsrom.

Balansen i karbonkretsløpet blir forstyrret og galopperende drivhuseffekter setter inn.

Omfanget av disse hendelsene er blitt estimert til at atmosfæren tilføres CO2 tilsvarende mellom en halv og fem ganger de fossile reservene vi råder over i dag.

Analogien til vår aktivitet de siste 100 - 150 år er åpenbar; vi tar enorme mengder olje, kull og gass ut av bakken og bringer det opp i atmosfæren med resulterende økning i CO2-konsentrasjonen i atmosfæren.

Forskjellen mellom nåtid og tidligere tider kan være tidsaksene det skjer over. Mens tidligere hendelser har skjedd over tusener av år, har vi gjort det samme «trikset» over 150 år.

Konsekvensene ser vi; begynnende global oppvarming, forsuring av havene – i verste fall så til de grader at man får kollaps av økosystemer.   

For de som ikke kan avse hundrelappen og ikke har tid til å lese boka så kan man hygge seg med en kortversjon som fokuserer på «mordet på dinosaurene». Påskekrim av beste sort!

Om forfatteren

Svein Eggen

Svein Eggen

Svein Eggen er seniorrådgiver i Gassnova SF.

E-post: se@gassnova.no

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: