Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Årets bilde!

fredag, 09 januar 2015

Morten Smelror

Ekspedisjonen FRAM-2014/2015 får internasjonal oppmerksomhet, men Norges innsats i Polhavet er liten, skriver Morten Smelror.

530x397 Yngve arcticDette bildet fra FRAM-2014/2015-ekspedisjonen i Polhavet kom på femteplass i Science Magazines kåring av topp 10 vitenskapelige bilder fra 2014. Foto: Yngve Kristoffersen

Julaften publiserte Science Magazine en oversikt over topp 10 vitenskapelige bilder fra 2014. Som nummer 5 på denne høyst eksklusive listen finner vi bilde fra FRAM-2014/2015-ekspedisjonen i Polhavet.

Med luftputebåten Sabvabaa som innefryst forskningsbase har professor emeritus Yngve Kristoffersen og eventyreren Audun Tholfsen siden 30. august i fjor drevet med isen og utført vitenskapelige målinger og undersøkelser.

Målet med ekspedisjonen er å øke vår forståelse for geologien i Polhavet, et av Jordas minst utforskede områder. Ekspedisjonen leverer ukentlige framdriftsrapporter som blant annet blir publisert på www.geonova.no. Etter planen skal ekspedisjonen fortsette fram til sommeren.

Dagen før offentliggjøringen av topp 10-oversikten fylte Yngve Kristoffersen 73 år. For drøye tre år siden skrev jeg i boken "… en sten løftet fra mitt hjerte …" En reise over Polhavet i Nansen og Frams geologiske fotefar at Yngve er den nordmann som i moderne tid har lagt ned størst innsats i utforskningen av Polhavet.

Få har vært mer opptatt av å videreformidle arven etter Nansen til nye generasjoner. Jeg har mine ord i behold.

Årets bilde er bilde på så mye. Et verdig monument over polarforskeren og vitenskapsmannen Yngve Kristoffersen. Et bilde på stor viljestyrke og kreativitet. Et bilde på utholdenhet og mot. Og helt nødvendig stahet.

Fridtjof Nansen var stor, men arvingene er veike", skrev Anders Elverhøi, Yngve Kristoffersen og Olav Eldholm i kronikken "Nansens arv" i 2013.

Norge er blitt akterutseilt i kunnskapsinnhentingen fra Polhavet fordi vi avstår fra å delta, og vi er blitt vitenskapelig akterutseilt, hevdet de.

Selv om Norge var en av de nasjonene som brukte mest ressurser i Polaråret 2007 - 2008, har vi hatt liten innsats i Polhavet. Vår innsats har vært konsentrert om Svalbard og tilgrensende havområder.

Vi har lagt det som har nødvendig av innsats for å tegne opp og sikre grensene for våre territoriale krav i Polhavet, men vi har ellers vist liten interesse for utforskning i polbassenget.

I nyere tid har mer enn 1 500 forskere samlet inn data i Polhavet. Om lag to prosent av disse er nordmenn, som har fulgt med som gjester på andre lands ekspedisjoner.

Til sammenligning har Sverige hatt åtte isbryterekspedisjoner inn i Polhavet, og to av dem tvers over hele polbassenget. Flere er under planlegging.

Norge har ikke noe isbrytende forskningsfartøy, og vil heller ikke få det. Det nye isgående fartøyet som nå er under bygging vil ikke være egnet til fullt ut å operere de nordligste 150 nautiske mil av vår egen økonomiske sone i Polhavet.

Vi "eier" store deler av Polhavet, men kan ikke ferdes der uten hjelp fra andre.

Sett i dette perspektivet blir årets bilde et sterkt symbol. Gratulerer så mye med velfortjent oppmerksomhet og heder, og takk for innsatsen, Yngve!

530x459 kristoffersenYngve Kristoffersen er den nordmannen som i moderne tid har lagt ned størst innsats i utforskningen av Polhavet, mener Morten Smelror. Foto: Halfdan Carstens

Om forfatteren

Morten Smelror

Morten Smelror

Morten Smelror er forsker og tidligere administrerende direktør i NGU.

E-post: Morten.Smelror@ngu.no

 

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest. Alternativ innlogging under.

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: