Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Den nye regjeringen har bevilget 10 millioner kroner til et nytt geologisk forskningstokt i Polhavet.


BjørnarSkjæranCamillaBrekkeogMatthiasForwick 4K 01785Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap, til venstre) hadde med seg 10 millioner kroner da han møtte forskerne ved Framsenteret i Tromsø. Her sammen med UiTs prorektor Camilla Brekke og instituttleder Matthias Forwick. Foto: Jørn Berger-Nyvoll

GoNorth og Arven etter Nansen er Norges store forskningsprogrammer som fokuserer på utforsking nord for Svalbard.

Førstnevnte fokuserer på geologien og den faste jords fysikk, mens sistnevnte vil gjøre forskning i vannsøylen.

– Forskningen i GoNorth styrker Norges posisjon som arktisk nasjon, og toktet sammenfaller svært godt både med Havforskningstiåret vi er inne i, og Norges overtakelse av formannskapet i Arktisk råd fra 2023.

Det sa fiskeri- og havminister Bjørn Skjæran (Ap) da han 8. november overbrakte nyheten om at forskningsprogrammet får 10 millioner kroner i ekstrabevilgninger for 2022, noe som sikrer neste høsts forskningstokt.

GoNorth har som mål å fremme norsk forskningsinnsats i og kunnskap om Polhavet. Det planlegges til sammen tre tokt, det første i oktober/november 2022. På dette toktet benyttes Norges isgående forskningsfartøy Kronprins Haakon, og UiT og Akvaplan-Niva har toktledelsen.

– Gjennom klimaarkivet som finnes i sedimentene i havbunnen kan vi se hvordan dette området har respondert på tidligere temperaturendringer og for eksempel metanutslipp, uttalte Matthias Forwick, leder for Institutt for geovitenskap ved UiT.

Forwick, som også deltar i prosjektledelsen til forskningsprogrammet, mener klimahistorien i Polhavet kan hjelpe oss å forstå dagens klimaendringer og hvilke konsekvenser issmeltingen på Grønland og i Anstarktis kan ha for oss i fremtiden.

- I tillegg spiller Polhavet en nøkkelrolle i det globale havsystemet. På toktet neste høst skal vi undersøke både geologien i havbunnen og hele vannsøylen, fra havbunnen til overflaten, legger han til.

Norges nye isgående forskningsfartøy RV Kronprins Haakon har blitt flittig brukt i arktiske strøk siden det la ut på sitt første tokt i 2018.

I høst har fartøyet blant annet tilbrakt tre uker i Framstredet nordvest for Svalbard i forbindelse med undersøkelser av det undersjøiske fjellet Aurora som ligger på 4 000 meters dyp under et permanent sjøisdekke.

Les mer om toktet her: Et av verdens mest utilgjengelige steder

GoNorth er et samarbeidsprosjekt mellom SINTEF (prosjektleder), Norges geologiske undersøkelse, NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, UiT Norges arktiske universitet, Universitetssenteret på Svalbard, NORSAR, Nansensenteret og Norsk Polarinstitutt.

Målet med prosjektet er et internasjonalt forskningsprogram av høy kvalitet som skal gi økt kunnskap og bevisstgjøring om de arktiske områdene nord for Svalbard.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: