Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Den verdenskjente glasiologen Jemma Wadham blir professor ved UiT på fulltid. Hun har blant annet ambisjon om å være med å etablere et nytt forskningssenter.


530x422 WadhamJemma Wadham, her fotografert i det sveitsiske alpene der hun først begynte med glasiologistudiene. Foto: Jemma Wadham / Wikimedia Commons

- Jemma Wadham vil bidra til at det geovitenskapelige miljøet ved UiT blir enda mer komplett. Vi er svært fornøyde med at en fremragende professor velger UiT som arbeidssted og har store forventninger til hva professor Wadham kan bidra med både innen utdanning og forskning, sier rektor ved UiT Norges arktiske universitet Anne Husebekk.

UiT har sammen med Norsk Polarinstitutt finansiert den nye professorstillingen ved Institutt for geovitenskap.

Wadham er for tiden direktør ved det anerkjente Cabot Institute for the Environment ved University of Bristol, samt professor II ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE).

Den kommende tromsøværingen vil forske på hvordan klimaendringer virker inn på de komplekse forbindelsene mellom isdekker og karbonkretsløpet, fra metan under isen og havbunnen til næringsnettverk som mottar smeltevann langs iskantene.

- I 2015 fant vi ut at elver som strømmer ut fra isdekket på Grønland var supermettede med metan. Det er også funnet høye konsentrasjoner av denne svært potente klimagassen i breelver i andre områder, en innsjø i det vestlige Antarktis og i iskjerner fra Grønland, uttaler Wadham.

- Vi vet at metan kan lagres i sin faste form, metanhydrat, under stort trykk i de dype delene av isdekkene. Når klimaendringene tynner ut disse isdekkene og trykket letter, kan metan muligens frigjøres til atmosfæren.

Sammen med kolleger ved CAGE og Norsk Polarinstitutt søker hun å etablere et nytt senter for fremragende forskning ved UiT.

Norsk Polarinstitutt ved direktør Ole Arve Misund ser store fordeler av at verdenskjent ekspertise innen glasiologi nå kommer til Tromsø.

- Med Jemma Wadham på laget får UiT en fremragende og internasjonalt anerkjent glasiolog som vi i Norsk Polarinstitutt ser frem til å samarbeide med, både når det gjelder forskningsoppgaver og innenfor utdanning, sier Misund.

- Forskningsmessig utvikler Wadham problemstillinger som er avgjørende for å forstå klimautviklingen som kommer som følge av at breene smelter både i Arktis og Antarktis, og vi ser frem til å samarbeide med henne blant annet gjennom et forslag for et senter for fremragende forskning.

- Vi har nært samarbeid med instituttleder Matthias Forwick ved UiT, og er glade for at vi i felleskap har kunnet utvikle et attraktivt tilbud som fikk Jemma Wadham til Tromsø, avslutter Ole Arve Misund.

Les mer på UiT

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: