Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Teknisk ekspert i NGI Rune Dyvik har mottatt en utmerkelse for utviklingen av en standard for en mye brukt geoteknisk metode.


530x352 DyvikFoto: NGI

Rune Dyvik, ekspertrådgiver ved Norges Geotekniske Institutts (NGI) seksjon for laboratorie- og modelltesting fikk denne våren utmerkelsen Richard S. Ladd Standards Development Award av standardiseringsorganisasjonen ASTM International.

Det var ASTMs komité D18 om jord og berg som valgte Dyvik som den verdige mottakeren.

Utmerkelsen er en anerkjennelse av det omfattende arbeidet Dyvik har lagt i å utarbeide standarden D8295 "Standard Test Method for Determination of Shear Wave Velocity and Initial Shear Modulus in Soil Specimens using Bender Elements".

Dyvik er amerikansk statsborger og kom til Norge og NGI i 1982. Siden den gang har han jobbet med geoteknisk laboratorietesting, samt modell- og fullskalaforsøk i lab og i felt. Han er forfatter eller medforfatter til mer enn 40 artikler for fagtidsskrifter og konferanser.

NGI skriver at initial skjærmodul til en jord er en viktig parameter for en rekke geotekniske problemstillinger og designapplikasjoner. Skjærmodul forteller noe om hvor mye tverrbelastning (skjærspenning) et legeme tåler å bli utsatt for før et brudd oppstår.

Initial skjærmodul er nødvendig for å analysere og studere effekten av interaksjonen mellom en struktur (byggverk) og den omkringliggende jorden (grunnforholdene) ved ulike belastningssituasjoner (som jordskjelv).

Testmetoden, som inkluderer bruken av et elektronisk måleinstrument kalt et benderelement, har vært i bruk ved NGI siden 1985, men en standard for hvordan slike tester skal utføres, har altså ikke vært etablert før nå.

- Med Runes innsats innen standardiseringsarbeidet bidrar vi i høyeste grad til at vi finner løsninger for både næringslivet og samfunnet, slik at vi bygger, bor og ferdes på sikker grunn, sa avdelingsleder Morten Sjursen om Dyviks arbeid for utvikling av standarden.

Les hele saken her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: