Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Klimarealistene har tilsatt Hans Borge som daglig leder. Borge var tidligere leder for Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.


530x353 Hans BorgeFoto: Halfdan Carstens

Hans Borge er utdannet matematiker med sivilingeniørtittel fra NTH. Han har jobbet i SINTEF Petroleumsforskning i 18 år, og i 2011 tiltrådte han som leder for Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Denne uken kunne Klimarealistene melde at Borge går inn i en 20 prosent stilling som daglig leder for organisasjonen.

Ifølge Klimarealistene er det «en forutsetning for tilsetting at «klimakrisen» avvises». De skriver videre at:

Foruten å lede det daglige arbeidet i foreningen, skal Hans Borge få en framskutt posisjon. Det er en kunnskapsrik og debattglad person som trer inn i stillingen, som forhåpentligvis vil slippe til i både aviser og etermediene.

Vi er sikre på at han vil synliggjøre Klimarealistene bedre, som er høyst nødvendig. Og forhåpentligvis vil våre lokallag omkring i landet stifte bekjentskap med Hans, både via digitale plattformer, men etterhvert som koronaen slipper taket – også i fysiske møter.

Ikke overbevist av FNs klimapanel

Borge har i spørsmål som omhandler klimasaken og FNs klimapanel talt majoriteten midt imot.

– Jeg har aldri vært såkalt «klimaskeptiker», men IPCC har heller aldri klart å overbevise meg om sin konklusjon. Jeg har alltid tenkt at «dette kan umulig stemme», sa han i et intervju i geo365.no i 2014.

Fikk ikke fornyet åremål

Det har vært spekulert mye rundt hvorvidt hans frittalenhet kunne være årsaken til at han i 2015 ikke fikk fornyet åremål ved instituttet. 

Daværende nesteleder i UiS-styret Tor Hemmingsen, avkreftet til geoforskning.no at Borges klimautspill i mediene hadde påvirket avgjørelsen om ikke å fornye Borges åremålsstilling som instituttleder.

- Borges ytringer i klimadebatten hadde ingen konsekvens i forbindelse med ny ansettelse. Det er også uttalt fra UiS at det skal være høyt under taket for å uttale seg om faglige meninger, fortalte Hemmingsen.

- Instituttlederfunksjonen er en åremålsstilling på fire år av gangen. Stillingen blir deretter rutinemessig utlyst, og en har anledning å søke på nytt. I vurderingen av kandidatene ble en kandidat funnet best kvalifisert, og ble derfor tilbudt stillingen, utdypet nestlederen.

- Det er vanskelig å si hva som kan ha vært utslagsgivende for styrets beslutning ettersom hele prosessen har vært relativt lukket. Men jeg har en mistanke om at mitt engasjement i klimadebatten kan ha påvirket avgjørelsen. Dersom det er korrekt, er det skuffende, for slikt hører ikke hjemme i akademia, sa Borge selv.

Det var May Britt Myhr, som på det tidspunktet hadde lang fartstid i SINTEF og som i dag er direktør i Norges geologiske undersøkelse (NGU), som overtok stillingen etter Borge.

Med kun 20 prosent av tiden avsatt til Klimarealistene, vil Borge fortsette i sin stilling som førsteamanuensis i matematikk ved Institutt for barnehagelærerutdanning.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: