Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

UiB-forsker Kikki Kleiven holder årets Aarebrotforelesning som i år skal omhandle klima og geologiske prosesser gjennom hele jordens historie.


530x362 kleivenFoto: Ronny Setså

Årets Aarebrotforelesning finner sted søndag 17. januar klokken 19.00 og sendes digitalt fra Universitetsaulaen i Bergen.

Opptaket av foredraget kan sees her.

Foreleser er førsteamanuensis og klimaforsker ved Universitetet i Bergen Kikki Kleiven som skal ta for seg hele jordens historie på 200 minutter med fokus på klima.

- Slik Frank Aarebrot brukte historien for å få oss til å forstå hva som skjer rundt oss i samfunnet i dag, skal jeg bruke geologiens historie og store endringer til å prøve å forstå hvilken planet vi bor på i dag, sier Kleiven i en sak på uib.no.

Hensikten med forelesningen er å hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot var en sterk representant for.

Forelesningen holdes årlig i januar som var måneden Aarebrot hadde fødselsdag. Tilfeldigvis har Kleiven fødselsdag 17. januar.

Klimaforskeren forteller at hun har lagt opp til stor variasjon i forelesningen. For eksempel har hun sammen med noen av sine kolleger reist rundt og laget filmer som skal inngå i forelesningen. Hun har også skaffet til veie en kjerneprøve fra Mexicogolfen der hun vil sette fingeren på det øyeblikket dinosaurene døde.

Kleiven er utdannet maringeolog og en kjent formidler av temaer som paleoklima og klimaendringer. I 2017 ble hun tildelt Norsk Geologisk Forenings (NGF) Toffenprisen for sin årelange innsats med å formidle fagkunnskap til et bredt publikum.

En rød tråd i forelesningen hennes vil være klima, geologisk tid og jordens prosesser.

Ras og flom på Vestlandet, tining av permafrost i nordområdene eller korallrev og regnskog i Amazonas som forsvinner: Globale klimaendringer påvirker oss alle.

Vanligvis skjer endringer i klima sakte gjennom tusenvis eller millioner av år. De skyldes naturlige årsaker som bevegelse av kontinentene, vulkanutbrudd, meteoritter, solen og bakterier. I dag endres imidlertid klimaet vårt mye raskere på grunn av menneskelig aktivitet.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: