Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Hans Arne Nakrem ble tildelt formidlingsprisen i geologi under Vinterkonferansen 7. januar.


530x397 NakremProfessoren i sitt rette element. Foto: Halfdan Carstens

Under Norsk geologisk forenings (NGF) Vinterkonferanse 7. januar ble Hans Arne Nakrem tildelt Toffenprisen.

Prisen skal tjene som en æresbevisning til en geolog som gjennom foredrag, artikler eller på annet vis har bidratt vesentlig til popularisering av sin egen vitenskapelige forskning.

Nakrem er professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum (NHM).

NGF-president Øystein Nordgulen fremholdt at prisvinneren over mange år har gjort en stor jobb med å introdusere geologien til alle interesserte, unge som gamle.

- Hans Arne er kjent blant de fleste som noen gang har vært med på ekskursjon, han stiller alltid opp i media, han har vært med på viktige reiser og drevet forskning i blant annet Marokko og på Svalbard og han er en person som sier i fra når viktige geologiske lokaliteter raseres.

Nordgulen påpekte videre at Nakrem har skrevet utallige populærvitenskapelige artikler og holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag.

- Hans Arne har også vært en viktig bidragsyter i forbindelse med Geologiens Dag. Ikke minst vil jeg nevne at han er en flink fotograf. Å kunne få frem det fotogene ved geologien er viktig, understreket Nordgulen.

Juryens begrunnelse

Toffenprisen er en æresbevisning som deles ut til geologer som har bidratt vesentlig til popularisering av vitenskapelige forskning og faget mer generelt. Komiteen for Toffenprisen fikk inn gode forslag i år, men valget var enkelt: Toffenprisen 2021 går til Hans Arne Nakrem, professor i paleontologi ved Naturhistorisk Museum.

Mange er de lekfolk som ønsker svar om stein og fossiler de kommer over i skog, mark og hage. I dag tar nettets sosiale medier i høy grad seg av slike forespørsler, men Hans Arne Nakrem har gjennom mer enn 30 år vært en unik og raus ressurs de har kunnet komme til i.

Via tjenesten «Spør en paleontolog» til Naturhistorisk museum i Oslo når han ut til hele landet. Han har god kontakt med amatørgeologene, både Geologisk museums venneforening Palvenn og hos andre amatørgeologiske foreninger.

Hans Arne stiller opp for media i store og små sammenhenger, og han går ut i media, som for eksempel når våre fossillokaliteter raseres, eller når han vil fortelle om Marokkos spektakulære fossiler, eller Malmøyas. Han har også skrevet mange geologiske guider til bruk for geointeresserte.

Hans Arne er en unik guide i felt og er raus med humor, varme, innsikt og historier enten det er en seniorforening som får bli med ham til Malmøya eller det er 75 barn som skal bygge dinosaurpuslespill på Iguanodondag ved Østensjøvannet.

Nakrem har skrevet nærmere 50 populærvitenskapelige artikler i bladet GEO og andre magasiner; han har ifølge forslagsstillerne holdt om lag 75 populærvitenskapelige foredrag, og ikke minst: han tar med seg publikum på geofaglige ekskursjoner og har vært en ildsjel på Geologiens Dag og på Dinosaurdager på museet. Han er også en ivrig og dyktig fotograf, noe som kommer godt med i foredrag om alt fra konodonter til fossiljakt på Svalbard.

Hans Arne Nakrem fikk i 2015 NGFs ærespris for sitt arbeid for konferanser og for Geologiens Dag. Paleontologi har alltid vakt stor interesse i geologisk formidling og med Hans Arne Nakrem kan vi trekke tråden tilbake til formidlere som Anatol Heinz. Komiteen mener at det derfor ikke er noen tvil om at årets Toffenpris går til en verdig vinner.

Les mer om og av Hans Arne Nakrem her:

Kjøttetende gigant med imponerende ryggseil

Et merkelig, lite krek

Av hensyn til publikum

Formidlingsprisen ble sist delt ut til geolog, forfatter og formidler Reidar Müller i 2019.

Tidligere omtalte prisvinnere:

Kikki Kleiven

Henrik Svensen

Halfdan Carstens

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: