Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Tidligere SINTEF-forsker og professor II ved NTNU Jan Åge Stensen døde 24.mars.


530x364 stensenJan Åge Stensen (til venstre) sammen med NTNU-kollegaene Jon Kleppe og Ole Torsæter. Bildet er tatt under en doktorgradsdisputas i 2015. Foto: BIGCCS

Denne teksten ble først publisert av Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

Vår kjære kollega og venn Jan Åge Stensen døde 24. mars etter kort tids sykdom. Jan Åge var svært trivelig å være sammen med, og vi har mistet en god samarbeidspartner og venn. Jan Åge var forsker i SINTEF Industri og Professor II ved Institutt for geovitenskap og petroleum, NTNU. Han ble utdannet sivilingeniør i fysikk ved NTH i 1976 og tok doktorgraden i eksperimentell fysikk ved NTH i 1981.

Etter avlagt doktorgrad begynte Jan Åge i Norsk Hydros forskningssenter i Bergen. Han spesialiserte seg i eksperimentell reservoarteknikk, og han ble en av de første i Norge med spesialkompetanse innen dette viktige fagfeltet.

Særlig hans forsknings- og utviklingsbidrag innen gass- og vanninjeksjon fikk betydning for utviklingen av flere oljefelter i Nordsjøen. Jan Åge var sentral i oppbyggingen av laboratoriet for økt utvinning (EOR-laboratoriet) til Norsk Hydro, og han var prosjektleder for flere store reservoarstudier i dette laboratoriet på slutten av 80-tallet.

I 1991 kom han til forskningssenteret til Statoil på Rotvoll og der fikk han mange lederoppgaver i forbindelse med vurdering av utvinningsmetoder for Statoil-felter.

I 2009 ble han professor II ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, NTNU, og var NTNU-ansatt til utgangen av 2019. I denne perioden veiledet han flere PhD-kandidater og masterstudenter.

Jan Åge kunne veldig mye om eksperimentell reservoarteknikk og metoder for økt utvinning. Studentene likte ham godt som veileder for han var inspirerende, tålmodig og likte å lære bort. De siste årene fikk han også ansvaret for reservoarteknikk-undervisningen til andre enn petroleumsstudenter, og med sin brede erfaring innen petroleumsteknologi var han rett mann til denne oppgaven.

Jan Åge Stensen var en pioner innen eksperimentell reservoarteknikk i Norge, og han startet arbeider innen metoder for økt utvinning som nå videreføres i Equinor, SINTEF og NTNU.

Våre tanker og medfølelse går til familien.

Hilsen kolleger og venner ved NTNU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: