Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

En voksende befolkning etterspør stadig mer sand og grus. Vi trenger oversikt og en plan for global håndtering av ressursen, hevder en dansk geolog.


530x351 Kaveri RiverUtvinning av sand fra en elv sør for Bangalore i India. Foto: PJeganathan / Wikimedia Commons

Hvert år utvinnes mellom 32 og 50 milliarder tonn sand og grus til bruk innen blant annet sement, glass og elektronikk. Allerede i år begynner vi å se tegn på at disse råstoffene er i knapphet, skriver Mette Bendixsen og tre kolleger i en kommentar i tidsskriftet Nature.

Mye av verdens tilgjengelige sand utvinnes fra elver. Forskerne skriver at slik utvinning kan ha en negativ påvirkning på økologi og miljø, infrastruktur, og livet til de milliarder av mennesker som lever langs verdens elver.

For eksempel kan mindre sedimenter i en elv bidra til høyere erosjon og lavere grunnvannsspeil, som igjen kan gi utfordringer med ras og tilgang på drikkevann.

De fremholder at det trengs en helhetlig oversikt over hvor mye sand som kommer inn i et system (som i en elv), hvor mye som tas ut, og hvordan dette påvirker systemet. Det trengs et globalt regnskap over sand og grus. Deretter reguleringer.

Bendixsen og hennes medforfattere lister opp syv komponenter som må eksistere for fremtidig bærekraftig utvinning og bruk av sand og grus;

Bærekraftige kilder (som for eksempel sand fra isbreer som trekker seg tilbake eller sedimentansamlinger bak demninger), erstatning (bruk av alternativer som knust stein, avfall fra industri etc.), gjenbruk av sandbaserte materialer, redusering av sementbruk gjennom mer effektiv materialbruk, internasjonal styring av utvinning, utdanning og overvåking.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: