Torsdag 28.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Plastutfordringen, ressurser og geologi i Oppland, dannelsen av norske fjell, klimatilpasning og norsk natur- og geologiforvaltning. Her er de fem mest leste sakene i mai.


530x397 Fig1 BlikkfraKinnamotTrollhøttaPOPULÆR: Fjellet Kinna i Oppdal byr på flere geologiske funn. Foto: Deta Gasser, Tor Grenne og Bjørgunn Dalslåen

Her er de fem mest leste sakene i mai:

1. Hvor er all plasten?

Hvert år produseres om lag 300 millioner tonn plast globalt og produksjonen er økende. Mer enn 8 millioner tonn plast ender hvert år i havet. Av dette finner vi kun igjen en liten mengde plastavfall på havoverflaten.

2. I berget det blå - Norges ukjente skatter og farer

Det kan være gull i berget det blå, men kan vi også ane fare fra fjellene? Norges berggrunn skjuler fortsatt mange spennende historier! La oss fortelle hva vi nylig fant under geologisk kartlegging ved Oppdal, sør i Trøndelag.

3. "For om fjellene viker og haugene vakle..."

Hvorfor har vi fjell i Norge? Hva er relasjonen mellom landskapsutvikling og jordskjelvene? Nye hypoteser i norsk geologi kan potensielt knytte sammen mange forskjellige geologiske fenomener.

4. Med geologien til Soria Moria slott

Soria Moria slott skal være laget av det reneste gull. I hele landet finner vi gull og grønne skoger. Men nå starter store utbygginger, uten at vi har tettet viktige kunnskapshull om naturen.

530x397 Figur2 RolvDahl FinnmarkVed Trollholmsund langs Porsangerfjorden i Finnmark finner vi rauker, en landform som oppstår ved forvitring av en type bergart som kalles dolomitt. Sagnet vil ha det til at de mangehodete trollene kom over vidda med en kiste full av gull. Da de ikke kom seg over fjorden, ble de til stein da de ikke fant noen hule til å gjemme seg i. Denne lokaliteten er en av mange eksempler på særegne geologiske lokaliteter med egenart og høy verdi.

5. Klimatilpasning i en usikker fremtid

Klimaendringene er blitt mer merkbare. Det øker faren for skader og ødeleggelse ved ekstreme værsituasjoner. Forskning gir bedre prognoser om effekter av klimaendringer. Det gjør oss mer tilpasningsdyktige, men for hvilken fremtid?

530x706 fig4Barna kommer med innspill til illustrasjonene som viser ulike fremtidsscenarier innen klima.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: