Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

UiB-professor Eystein Jansen ble tildelt Meltzers ærespris for fremragende forskning.


530x384 Jansen prisEystein Jansen (til høyre) ble tildelt Meltzerprisen av UiB-rektor Dag Rune Olsen. Foto: Thor Brødreskift, UiB

Fredag 8. mars ble professor Eystein Jansen tildelt Meltzers ærespris under den årlige Meltzermiddagen i Universitetsaulaen ved Universitetet i Bergen (UiB).

Eystein Jansen er professor i geovitenskap og paleoklimatologi ved UiB.

Prisen er oppkalt etter forretningsmannen Lauritz Meltzer og deles ut hvert år. Jansen mottok 300 000 kroner, og det ble videre delt ut to andre priser à 150 000 kroner.

Prisvinneren har vært en drivkraft for etablering av flere forskningslaboratorier og –sentre, deriblant Nasjonallaboratoriet for geologisk massespektrometri i 1983, Bjerknessenteret for klimaforskning i 2000 (der han var direktør i 13 år) og det nye SFF-senteret Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) i 2017.

Han jobber fortsatt som forsker ved Bjerknessenteret og som visedirektør ved SapienCE.

Professoren har også bidratt betydelig til FNs klimapanels rapporter i 2007 og 2013.

Tidligere i år ble han tildelt Brøggerprisen under Norsk geologisk forenings Vinterkonferanse.

LES OGSÅ: Brøggerprisen til Eystein Jansen

Jansens livslange arbeid har blant annet gitt oss økt forståelse for det komplekse samspillet mellom havsirkulasjon og variasjoner av isdekkene på Grønland og på Antarktis.

Materialet og kjernene Jansen har stått sentralt i å undersøke har ikke bare skaffet til veie nye kunnskap om tidligere tiders klima og prosesser i dyphavet, men også utviklingen av landskapet i Norge de siste 5,5 millioner år. Avsetninger fra denne perioden er fraværende på land, og fragmentariske på norsk sokkel.

Les mer på UiBs nettsider

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: