Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Mathew Domeier har fått Reuschmedaljen 2018 for sitt «fremragende vitenskapelige arbeid» om platebevegelser og subduserte havbunnsplater.


530x382 reusch18Øystein Nordgulen i NGU deler ut Reuschmedaljen til Mathew Domeier. Foto: NGU

Mathew Domeier ble på Vinterkonferansen i Bergen tildelt Reuschmedaljen 2018 for hans arbeid av «høy internasjonal standard».

Domeier er postdoktor ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo.

Reuschmedaljen er opprettet av Norsk Geologisk Forening til minne om Dr. Hans Reusch. Reusch tok i 1905 initiativet til å stifte foreningen og var dens første formann. Han grunnla også foreningens tidsskrift.

Medaljen utdeles til en forsker som er yngre enn 36 år og gis som påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard.

Domeier mottar prisen for sitt arbeid med å rekonstruere kontinentenes reise gjennom de siste 600 millioner år. Dette inkluderer en platetektonisk modell for Kaledonidene og gjør arbeidet svært relevant for den norske geologiske historien.

Her er komiteens fulle begrunnelse:

Et enstemmig styre i Norsk Geologisk Forening besluttet å gi Reuschmedaljen for 2018 til Dr. Mathew Domeier (f. 1983). Han er utdannet ved University of Michigan (USA), og arbeider i dag som forsker/postdoktor ved Senter for Jordens Utvikling og Dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo.

Dr. Domeiers forskningsfelt og spesialisering er paleomagnetisme, en metode der permanente magnetiske retninger bevart i bergarter brukes til å rekonstruere jordens kontinenter gjennom geologisk tid.

Domeier har utviklet den aller første platetektoniske rekonstruksjon med både kontinentale og havbunnsplater som beskriver åpningen av det Rheiske hav mellom Avalonia (blant annet England) og Gondwana, hvordan østlige deler av Avalonia først kolliderte med Baltika og tilslutt hvordan disse kolliderte med Laurentia (Nord Amerika/Grønland/Skottland) og dannet den Kaledonske fjellkjede via lukningen av Iapetus havet.

Dette er den første kvantitative platetektoniske modellen for Kaledonidene i sitt slag, arbeidet er særdeles relevant for den norske geologiske historie og delvis bygd på hans paleomagnetiske feltarbeidserfaring fra ulike områder på Jorden.

Domeier har demonstrert faglig selvstendighet ut over det som forventes, levert høy internasjonal standard og vist gode evner til å kommunisere sine resultater i ulike formater.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: