Mandag 14.10.2019 - Uke 42
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

 Funnet av små strukturer i en bergart fra Trøndelag har satt Trondheim og Norge på kartet internasjonalt.


530x352 Tor GrenneTor Grenne og hans kolleger gjorde et sensasjonelt funn som har gitt store ringvirkninger for Trondheim, Trøndelag og Norge. Foto: Gudmund Løvø/NGU

Omtale i Dagsrevyen. Fjorårets mest leste artikkel i Nature. Anerkjennelse av NASA. Prestisjetung internasjonal konferanse som legges til Trondheim.

Forsker i Norges geologiske undersøkelse (NGU) Tor Grenne kunne neppe forutse følgene da han undersøkte utvalgte prøver av bergarten jaspis fra gruveområdene på Løkken i Trøndelag.

Grenne og hans kolleger i det internasjonale forskningsteamet fikk i fjor stor medieoppmerksomhet da det viste seg at de hadde oppdaget eldgamle spor av liv i avsetningsbergarter i Canada. Med en estimert alder på 3,8 – 4,2 milliarder år, kan funnene representere det eldste livet vi kjenner til på Jorda.

NGU-geologen bidro blant annet med prøver og innsikt fra bergarter fra Løkken der liknende spor etter liv også har blitt dokumentert. Ifølge Grenne fungerer de norske bergartene som en nøkkel for å forstå hvordan de dårligere bevarte strukturene i Canada ble til.

I 2020 planlegger den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA en ubemannet romferd til Mars der ett av hovedmålene er undersøkelser av eventuelt tidligere liv. I den forbindelse har de blitt tilsendt prøver fra både Canada og Trøndelag som NASAs analyseinstrumenter kan testes ut på.

I september skal det anerkjente tidsskriftet Nature holde sin første forskningskonferanse i Norge i samarbeid med NGU, Sintef og NTNU. Temaet blir mineraler og materialer for en bærekraftig fremtid.

I en artikkel i Adresseavisen sammenliknet NGU-direktør Morten Smelror den kommende Nature-konferansen med det å få en nobelpris og viste til den internasjonale prestisjen som er forbundet med å få publisert forskning i tidsskriftet.

Konferansen vil ta for seg hvordan Norges mineralressurser kan utnyttes for en grønn, bærekraftig fremtid. For fornybar energi, batterier og robotisert industri krever store mengder av utvalgte typer mineraler og metaller.

Konferansen kan bidra til å skape positiv blest rundt leting og utnyttelse av våre mineralressurser og understreke den absolutte nødvendigheten av disse i det grønne skiftet.

Like positivt er det at «folk flest» får med seg betydningen av de viktige funnene. Ordføreren i Meldal kommune har foreslått at jaspis bør bli kommunesteinen til den nye kommunen Orkland. Ideen fikk han etter å ha hørt at forskningen på bergarten hadde bidratt til å lokke Nature til Norge.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd021113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: