Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Sammenstillingen av superkontinenter fører til fjellkjededannelser, markerer globale klimaendringer og kan spores i utvikling av liv.


I januar og februar vil fire norske geologer blogge på geoforskning.no om forskningen og opplevelsene fra Jordas sydspiss – Antarktis. Formålet med ekspedisjonen er blant annet å undersøke den geologiske historien til en del av en «norsk» fjellkjede i Dronning Maud Land.

530x353 bilde 1Geologteamet i Dronning Maud Land. Fra venstre: Joachim Jacobs UiB, Synnøve Elvevold NP, Ane Engvik NGU, Per Inge Myhre NP. Foto: Christina Pedersen

Les det første blogginnlegget her: Hva har Antarktis til felles med Afrika?

Store gamle fjellkjeder

Et av forskernes mål er å få en bedre forståelse av Dronning Maud Land sin rolle i superkontinentsykluser.

I jordens historie har kontinentalplatene vært samlet minst tre ganger i forskjellige konstellasjoner. Dannelsen av store landmasser har medført store fjellkjededannelser og høye erosjonsrater.

Hvert superkontinent har signalisert starten på betydelige klimaendringer. Dannelsen av superkontinentet Gondwana for ca. 540 millioner år siden sammenfalt med den kambriske eksplosjonen av komplekse organismer på jorda.

Bergartene i Dronning Maud Land inneholder bevis i form av mineraler for både Gondwanasammenstillingen så vel som forgjengeren, superkontinentet Rodinia som oppsto for ca. 1 000 millioner år siden.

Grunnfjellet rundt Troll ble først dannet under Rodinia-samlingen, og ble ca. 500 millioner år senere videreutviklet og omvandlet under dannelsen av Gondwana.

530x353 Bilde 2Komplekse strukturer formet under den pan-afrikanske fjellkjededannelsen. Foto: Synnøve Elvevold

Sammenheng mellom Norge og Dronning Maud Land

Fjellkjeden som ble dannet under sammenstillingen av Rodinia blir omtalt som den grenvilliske. Typelokaliteten for Grenville-fjellkjeden ligger i Nord-Amerika.

Den nordøstlige fortsettelsen av denne gamle fjellkjeden finner vi i Norge og Skandinavia hvor den blir kalt det sveconorvegiske beltet. På den motsatte enden, i Antarktis, finner vi Maudbeltet i vestlige Dronning Maud Land.

Dermed kan Norge vitne om aktive prosesser ved hver sin ende av den omfattende Grenville-fjellkjeden, den ene i Norge og den andre i Dronning Maud Land.

Lenge etter Rodinias oppbrudd ble de fleste kontinentene igjen samlet som superkontinetet Gondwana for om lag 600 - 500 millioner år siden. Forskjellige kontinentale blokker samlet i Gondwana langs et nettverk av fjellkjeder som har fått samlebetegnelsen den pan-afrikanske.

I løpet av denne perioden gjennomgikk Dronning Maud Land omvandling og nydannelse av jordskorpe. Den pan-afrikanske fjellkjeden som gikk gjennom Øst-Afrika og Dronning Maud Land har blitt sammenlignet med dagens Himalaya.

Rester av denne finnes rundt stasjonen Troll. Å bedre forståelsen av prosessene som har dannet fjellkjeden er et av målene for de fire geologene på feltarbeid i Dronning Maud Land.

530x353 Bilde 3Geologisk feltarbeid i Jutulsessen med Stabben i bakgrunn. Foto: Joachim Jacobs

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: