Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Gijs Henstra skal gi ut en bok om den mangfoldige geologien på Ringerike. Den skal være populærvitenskapelig, og gode illustrasjoner er viktigere enn lange tekster.


530x395 henstraGijs Henstra ble tidligere i år tildelt Reuschmedaljen 2016 for sin doktoravhandling om riftingen mellom Norge og Grønland og tilhørende dyphavsstrømmer. Nå jobber han med en populærvitenskapelig bok om geologien på Ringerike. Foto: Ronny Setså

Karrierevalget ble tatt den dagen Gijs Henstra som ung gutt i Nederland så en dinosaur på et museum.

Mens de fleste barn på hans alder hadde ønske om å bli pilot eller brannmann, skulle Henstra bli paleontolog. Etter videregående falt det endelige valget på geologistudier.

- Som geolog er jeg veldig glad i å forklare for andre hva vi jobber med og hvordan landskapet rundt oss ser ut slik det gjør, forteller postdoktoren ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Da han som doktorstipendiat skulle undervise geofag på videregående skole, ble interessen for formidling vekket ytterligere.

Og da han en dag besøkte svigerfamilien på Ringerike, en region spekket med geologiske attraksjoner, falt brikkene på plass. Han skulle skrive en geologibok.

- Ringerike har et stort geologisk mangfold innenfor et begrenset område; vulkaner, kalkrev, spor etter fjellbyggingsprosesser og istider. Dette skal formidles i en populærvitenskapelig form.  

LES OGSÅ: Lanserer barnebok om fryktinngytende sjøskorpion

Ifølge Henstra vil boka i stor grad være illustrasjonsbasert.

- Jeg mener at selv kompliserte konsepter kan gjøres forståelige ved bruk av tegninger og figurer. Dessuten tror jeg ikke folk ønsker å lese så mye tekst – et bilde får leseren til å tenke mer selv og trekke sine egne slutninger.

Postdoktoren forteller at han skal ta permisjon i sommer for å ferdigstille boka. Målet er utgivelse sent i år.

- Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på prosjektet mitt, både faglig, språklig og organisatorisk. Men noen syntes også det var «frekt» at jeg etter kun fem år i Norge skal gi ut en bok på norsk, smiler nederlenderen.

Les mer om doktoravhandlingen hans her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: