Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Gijs Henstra har fått Reuschmedaljen 2016 for sitt «fremragende vitenskapelige arbeid» om riftingen mellom Norge og Grønland.


530x381 henstraGijs Henstra ble tildelt Reuschmedaljen 2016 under Vinterkonferansen i Oslo. Foto: Ann Mari Husås / NGF

Gijs Henstra ble på Vinterkonferansen i Oslo tildelt Reuschmedaljen 2016 for hans arbeid av «høyeste internasjonal standard».

Henstra er postdoktor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Reuschmedaljen er opprettet av Norsk Geologisk Forening til minne om Dr. Hans Reusch. Reusch tok i 1905 initiativet til å stifte foreningen og var dens første formann. Han grunnla også foreningens tidsskrift.

Medaljen utdeles til en forsker som er yngre enn 36 år og gis som påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard.

Henstras doktoravhandling tok for seg den tektonostratigrafiske utviklingen av den nordlige delen av riften mellom Norge og Grønland.

Arbeidet har vært en unik tverrfaglig kombinasjon av strukturgeologi og sedimentologi og inkludert både studier av seismikk og brønndata, samt feltundersøkelser på Øst-Grønland.

Prisvinneren har bidratt til økt forståelse for hvordan forkastninger og bassenger i enkelte riftsystemer utvikler seg. Arbeidet har relevans for hydrokarbonprospektering i synrift-bassenger på norsk sokkel.

Her er komiteens fulle begrunnelse:

Et enstemmig styre i Norsk Geologisk forening besluttet å gi Reuschmedaljen for 2016 til Dr. Gijs Henstra (f. 1984). Han er utdannet ved Universitet i Bergen (UiB), og arbeider der som postdoktor.    

Henstras arbeide utmerker seg ved en unik tverrfaglig kombinasjon av strukturgeologi og sedimentologi som inkluderer både tolkning av seismikk og brønndata utenfor Lofoten-Vesterålen marginen, og feltbaserte sedimentologiske og strukturgeologiske undersøkelser i et analogt område i Wollaston Forland i Østgrønland.

Forskningen har bidratt til forståelse av riftbassenger, rift-drift marginer og regional geologi i Norge og Nord-Atlanteren, og arbeidet vurderes som svært relevant for norsk geologi. Han har blant annet kommet med fremskritt i forståelse av hvordan forkastninger og bassenger i multifase riftsystemer utvikler seg. Beskrivelsene og tolkningene fra Wollaston Forland har relevans offshore for hydrokarbonprospektering i syn-rift forkastningsbasseng på kontinentalsokkelen.   

Henstra har demonstrert faglig selvstendighet ut over det som forventes, levert høy internasjonal standard og vist gode evner til å kommunisere sine resultater i ulike formater.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: