Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Kikki Kleiven ble tildelt Toffenprisen på NGFs Vinterkonferanse.


530x390 kleivenKikki Kleiven ble tildelt Toffenprisen på Vinterkonferansen. Foto: Ronny Setså

Under Norsk geologisk forenings Vinterkonferanse i Oslo tirsdag ble Kikki Helga Flesche Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og tilknyttet Bjerknessenteret, tildelt Toffenprisen.

- Tusen takk, det er utrolig hyggelig å få en slik oppmerksomhet, sa Kleiven.

Prisen skal tjene som en æresbevisning til en geolog som gjennom foredrag, artikler eller på annet vis har bidratt vesentlig til popularisering av sin egen vitenskapelige forskning.

Kikki Kleiven er utdannet maringeolog og en kjent formidler av temaer som paleoklima og klimaendringer.

Hun er den første kvinnelige vinneren av Toffenprisen.

- Geologi formidles av begge kjønn, og det er ekstra kjekt for meg å få være en tydelig rollemodell for mange studenter.

Kleiven rettet en stor takk til sine tidligere veiledere og kolleger ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret Eystein Jansen og Øystein Jansen.

- Det er takket være «Jansen-skolen» at jeg har blitt den formidleren jeg er i dag. Begge to har vært gode formidlere – med hver sin stil.

Øystein Jansen vant Toffenprisen i 2007.

Dette var juryens begrunnelse:

Et enstemmig styre i Norsk Geologisk forening besluttet å gi Toffenprisen for 2017 til «Kikki» Helga Flesche Kleiven (f. 1969). Hun er utdannet maringeolog ved Universitet i Bergen (UiB), og arbeider der som Førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og er tilknyttet Bjerknes Centre for Climate Research.

Kikki er kjent som en glødende talsperson for faget. Hun er engasjert, til tider polemisk, noe vi trenger innen formidling fra geofagmiljøet. Hun evner å formidle populærvitenskapelig og folkelig om vitenskap i mange medier, samtidig som hun fremstår som en seriøs forsker. Hun sier selv i forhold til formidling at hun tar få forbehold, snakker et enkelt språk og er optimistisk på vegne av framtiden. 

Hun holder svært mange foredrag, både til skoleklasser og voksent publikum. Hun står bak kvalifiseringen i den nasjonale finalen og treningsleiren i geofagolympiaden (IESO). Videre skriver hun kronikker og leserinnlegg, formidler via sosiale medier, og har vært med på å redigere populærvitenskapelige bøker. Hennes velformulerte, grundige argumenter når frem til journalister og politikere i tillegg til lærere og elever. 

Hun har vært med i flere utvalg og kampanjer som har fokusert på klimaendringer og klimatilpasninger. Hun klarer å koble grunnforskning og aktuelle klimapolitiske problemstillinger slik at folk forstår sammenhengen mellom naturlige og menneskeskapte endringer. Kikki kombinerer en forskerkarriere med det å være en aktiv formidler på beste vis.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: