Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Tre NTNU-professorer skriver i en kronikk at vi må utdanne flere fagfolk og øke antall geofaglige stillinger i kommunene for å unngå katastrofer slik som skredet i Gjerdrum.


530x397 Gjerdrum dronefotoFor å unngå hendelser som kvikkleireskredet i Gjerdrum, må vi utdanne flere fagfolk og øke antall geofaglige stillinger, mener kronikkforfatterne. Foto: Jaran Wasrud / NVE

I en kronikk i nettavisen Gemini.no (også publisert i Adresseavisen) skriver de tre professorene Steinar Nordal, Oddbjørn Bruland og Tone Merete Muthanna ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU at de frykter at landets mange små kommuner ikke har kompetanse og kapasitet til å møte utfordringene som et fremtidig våtere og villere vær kan gi.

Sett fra et geofareperspektiv, er Norge et trygt land å bo i. Men ødeleggende og fatale hendelser forkommer også her til lands. Kronikkforfatterne trekker blant annet frem kvikkleireskredet i Gjerdrum og andre skred- og flomhendelser som enten har blitt utløst naturlig (som nedbør) eller av mennesker (som byggeaktivitet)

Skal vi bygge og bo i et utsatt område må vi forsikre oss om at vi har god nok sikkerhet i forhold til kvikkleireskred, flom og andre naturfarer. Da må de involverte ha tilstrekkelig kompetanse til å vurdere hvor og når farene kan oppstå. Dette kreves nå i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin kvikkleire-veileder, men hvem skal gjøre det og hvilke krav skal stilles til disse?

LES OGSÅ: - Vi har blitt mer proaktive

Kronikkforfatterne skriver at dette ansvaret faller på kommunene, og de er bekymret for at mange av kommunene verken har ressurser, kapasitet eller kompetanse til å følge opp arbeidet som rådgivende ingeniørselskaper som blant annet Norges Geotekniske Institutt (NGI) utfører på deres vegne.

Institutt for bygg- og miljøteknikk utdanner de fleste masterkandidatene i dette fagfeltet, og er videre det eneste norske miljøet som gir doktorgrader i geoteknikk.

Skal vi fortsette å forsyne fagmiljøene i store bedrifter så vel som norske kommuner og konsulentselskaper med fagfolk, må vi løfte disse klassiske fagområdene opp. De må satses på, både av utdanningsinstitusjonene og myndighetene. Vi mener at det er svært viktig å få opp kompetansen og kunnskapen i årene som kommer.

Les hele kronikken her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: