Tirsdag 29.9.2020 - Uke 40
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

NTNU har aldri gjort nye funn av mineralforekomster i norske havområder, skriver UiB-professor Rolf Birger Pedersen i et innlegg på forskning.no.


530x379 PedersenRolf Birger Pedersen. Foto: Stian Servoss

Flere nyhetsmedier har de siste dagene omtalt et nytt, stort funn av dyphavsmineraler i norsk økonomisk sone mellom Jan Mayen og sørspissen av Spitsbergen. Mineralene kan ha en verdi på over 1 000 milliarder kroner.

I et debattinnlegg på forskning.no presiserer Rolf Birger Pedersen hva forskerne faktisk har gjort og hva vi vet om de potensielle ressursene i dypet.

Pedersen er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og leder for K.G. Jebsen-senter for dyphavsforskning.

"Nyheten om at NTNU har funnet mineralforekomster for over 1000 milliarder kroner dreier seg ikke om nye kjempefunn. NTNU har aldri gjort nye funn av mineralforekomster i norske havområder."

Pedersen forklarer videre at NTNU har gjort forsøk på å anslå og tallfeste hvor mange mineralforekomster som kan finnes på norsk havbunn, hvor store de kan være og hvilke metaller de kan inneholde.

"Med dagens faktagrunnlag har slike estimater enorm usikkerhet. Anslagene egner seg for en akademisk diskusjon, men de kan være misvisende for myndigheter og direkte villedende for investorer og næringsliv - spesielt når slike hypotetiske beregninger presenteres som nye store mineralfunn."

Det første funnet av norske mineralforekomster på havbunnen ble gjort av UiB i Norskehavet i 1999. Siden da har det totalt blitt oppdaget syv varme kilder (seks av UiB, én av Oljedirektoratet).

Mer om mineralressurspotensialet i Norskehavet finner du her:

Kvantifisering av det ukjente - geo365.no

Les også om Universitetsmuseet i Bergens nye utstilling om dyphavet: En forfriskende oppgradering

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: