Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

UiO ofrer en generasjon forskere ut fra hensynet til politisk korrekthet, skriver geologiprofessor Tom Andersen.


530x431 MGP3Norske forskere mister tilgangen til alle Elseviers tidsskrifter, her illustrert ved Marine and Petroleum Geology. Illustrasjon: Elsevier

- Universitetet i Oslo (UiO) kan slutte med fantasien om at de er et ledende europeisk universitet og innse at vi er på linje med helt gjennomsnittlige den tredje verden-institusjoner.

Dette skriver professor ved Institutt for geofag Tom Andersen innledningsvis i sin respons på Elsevier-saken (les mer nederst i artikkelen).

Andersen påpeker at selv om avtalen med Elsevier kan argumenteres å være kostbar for universitetene med hensyn på monopolsituasjonen, er det likevel tilfellet at mye av den relevante og ledende forskningen som publiseres, publiseres i nettopp Elsevier-tidsskriftene.

- Jeg har ingen problemer med å publisere min egen forskning i tidsskrifter som NGU Bulletin og South African Journal of Geology. Men nå er jeg altså avskåret fra tilgang til tidsskrifter som Lithos, Chemical Geology og Precambrian Research, der de av mine utenlandske kollegaer som har mer penger og/eller større sans for prestisje enn meg foretrekker å publisere sine arbeider, skriver Andersen videre.

 - Heretter er vi ved UiO avskåret fra å følge med i relevant forskning. UiO ofrer en generasjon forskere ut fra hensynet til politisk korrekthet.

- Vi har som nasjon ikke råd til å blokkere lesetilgangen til tidsskrifter som brukes av store deler av det relevante forskningsmiljøet utenfor Norge, avslutter Tom Andersen.

 

Dette er saken

 

12. mars sendte Universitetet i Oslo ut pressemeldingen om at norske forskningsinstitusjoner ikke har klart å komme frem til en ny, tilfredsstillende avtale med forlaget Elsevier. Avtalen blir dermed oppsagt, og rektoratene ved universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim har stilt seg bak beslutningen.

 

– Tilbudene vi har fått fra forlaget oppfyller ikke våre krav om åpen tilgang. Det er fra Elseviers side ikke vilje til å redusere kostnadene for lesetilgang og flytte forretningsmodellen til å ta seg betalt for publisering, oppsummerer UiO-rektor Svein Stølen.

 

Dette innebærer at forskerne ved disse universitetene ikke lenger vil ha muligheten til å lese nye artikler fra Elsevier-tidsskriftene. Forskere og studenter vil fortsatt kunne lese artikler utgitt frem til og med 2018.

 

Tidsskriftpakken består i dag av i underkant av 2 400 tidsskrifter.

 

Det er Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning) som har forvaltet avtalen. De skriver at norske forskere hvert år publiserer om lag 2 000 artikler i Elseviers tidsskrifter.

 

I 2018 betalte de deltakende institusjonene rundt 88 millioner kroner i abonnementskostnader.

 

Kilde: UiO, openaccess.no, unit.no

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: