Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Det arktiske forskningssenteret CAGE har til de grader vist at de duger og får finansiell støtte fra Forskningsrådet i fem nye år.


530x392 AndreassenSenter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE), her ved senterets nye leder professor Karin Andreassen, får svært god omtale i Forskningsrådets midtveisevaluering. Foto: Ronny Setså

Sent i 2012 fikk Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT- Norges arktiske universitet den gjeve statusen Senter for fremragende forskning (SFF).

SFF-ordningen sørger for at de beste forskningsmiljøene får de midlene de trenger for å bygge seg opp og gjøre unik forskning innen sitt fagfelt, og det er hard konkurranse for å slippe gjennom nåløyet.

Nå har fem år passert, og senteret har blitt evaluert av Norges forskningsråd og en ekstern komite. Summert i ett ord beskrives CAGE som eksepsjonell.

Senteret gikk ut av startgropen med store ambisjoner. Det skulle i løpet av ti år forstå og forklare metanets rolle i reservoarer, i havbunnen og i havet i arktiske strøk og hvordan det kan påvirke fremtidens havmiljø og det globale klimasystemet.

Og de har så langt klart å lykkes å oppfylle ambisjonene, hevdes det i evalueringsrapporten.

Senteret har produsert en imponerende mengde forskningsresultater i form av artikler, hvorav mange i anerkjente tidsskrifter som Nature og Science. Forskningen har selvfølgelig også fått mye omtale i geoforskning.no.

Senteret ble startet opp og ledet av professor Jürgen Mienert de fem første årene. Nylig ble det klart at professor Karin Andreassen vil overta i sjefsstolen.

Andreassen vil føre stafettpinnen videre med stødig hånd, og komiteen skriver: «There are strong plans in place for the next five years and for after the SFF funding ends».

Evalueringskomiteen påpeker videre at CAGE har bidratt til utviklingen av ny, innovativ teknologi (blant annet innen 4D seismikk). Det har fått en ledende posisjon internasjonalt og det har klart å tiltrekke seg, og utdanne, ny ekspertise.

Senterets ledelsesstruktur og som organisasjon høster også lovord og oppsummeres som «outstanding».

Som seg hør og bør, leverer også evalueringsrapporten noen forslag til forbedringer. Men dette er som bagateller å regne og ledelsen og de ansatte kan med all grunn klappe seg selv på skulderen og fortsette det «eksepsjonelle» arbeidet de gjør.

Dette inkluderer også Norges geologiske undersøkelse (NGU) som er senterets eneste eksterne partner.

Geoforskning.no ser frem til å formidle mer av den unike kunnskapen CAGE fremskaffer fra områdene i nord i årene som kommer!

Lenke til evalueringsrapporten

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: