Onsdag 27.1.2021 - Uke 04

Samarbeidspartnere

NGU-nestor Ellen Sigmond mener norske geologer bør bli flinkere til å bruke sitt eget språk innen undervisning, forskning og formidling.


a1b3a145 oBruk norsk i formidling, publikasjoner og utdanning, er Ellen Sigmonds klare budskap til norske geologer. Her fra Vinterkonferansen i Oslo i januar der hun ble tildelt Brøggerprisen. Foto: Ronny Setså

Ellen Sigmond er førsteforfatter av Norsk geologisk ordbok som ble gitt ut i 2013. Formålet var å hjelpe geologer med å uttrykke seg på sitt eget språk.

- Akademikere har fått gratis utdannelse, og sin lønn og levebrød av det norske folk. Det minste vi kan gjøre for å gi noe tilbake er å uttrykke oss forståelig om vårt eget fag på norsk.

Hun mener det såkalte tellekantsystemet i akademia i så måte er uheldig. Kort fortalt går det ut på at det kun er artikler som er skrevet på engelsk og publisert i anerkjente internasjonale tidsskrifter som kvalifiserer til høyere stillinger ved universiteter og forskningsinstitusjoner.

Mye viktig forskning, formidling og undervisning gir dermed liten eller ingen belønning.

Konsekvensene er ifølge Sigmond blant annet at norske geologer velger bort forskning innen lokal- og regionalgeologi, til fordel for oppgaver av mer internasjonal interesse.

Det fører videre til at norsk fagspråk, ikke bare innen geologi, forvitrer og ikke videreutvikles. Dette hevder Sigmond må være bevisst politikk fra myndighetenes side, for systemet er stadig blitt kritisert uten at det er blitt endret.

- Min erfaring er at det krever et visst mot å snakke norsk, det eksisterer en holdning om at en fremstår som mer «vitenskapelig» om dataene presenteres på engelsk, spekket med fremmedord.

- Hele det norske fagspråket stagnerer under tellekantsystemet, og norske skattebetalere får for lite tilbake. Folk flest forstår bedre artikler som er skrevet på norsk enn på engelsk.

Sigmond mener ansvaret ikke kan skyves over på språkrådet og filologer, men at det først og fremst er fagfolk selv som må gjøre jobben med å vedlikeholde norsk som fagspråk.

Hun roser Institutt for geovitenskap i Tromsø som de siste årene har delt ut Norsk geologisk ordbok til nye studenter, og oppfordrer de øvrige instituttene til å følge samme eksempel.

Her kan du lese mer om Ellen Sigmond:

- Kartlegging er samfunnsnyttig
Regnestykket som ikke går opp
- Vi må godta gruver

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: