Søndag 22.7.2018 - Uke 29

logo

Samarbeidspartnere

Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) deltar i et europeisk samarbeid som skal se på potensialet for gasshydrater som en økonomisk og miljøvennlig ressurs.


530x352 brennendeisBRENNENDE IS: Gasshydrater kan dekke verdens energibehov i flere hundre år. Foto: GEOMAR

Gasshydrater – en blanding av frossen gass og vann – inneholder mer energi enn hele verdens olje-, gass- og kullressurser kombinert. Kan denne enorme ressursen utvinnes økonomisk og miljøvennlig?

Det ønsker det nye EU-nettverket MIGRATE (Marine gas hydrate – an indigenous resource of natural gas for Europe) å finne svar på.

Samarbeidet støttes av det felleseuropeiske forskningsnettverket COST, og førsteamanuensis Stefan Bünz ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) stiller som nestleder i nettverket.

LES OGSÅ: Følger gasshydratene fra år til år

MIGRATE skal spesielt undersøke hvor store gasshydratressurser som faktisk finnes i Europa og vurdere aktuelle teknologier og analysere risikoen knyttet til eventuell utvinning av hydratene.

- Det brede spekteret av forskning på gasshydrater som vi gjør i CAGE vil gjøre det mulig for oss å bidra vesentlig til tre av arbeidsgruppene i MIGRATE, forteller Bünz.

530x365 buenzStefan Bünz er leder for arbeidspakken Reservoarer i Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved Universitetet i Tromsø. Han er nestleder i det nye europeiske samarbeidet MIGRATE. Foto: Ronny Setså

- Det gjelder ressursvurdering, lete-, produksjons- og observasjonsteknologi og utfordringer knyttet til miljø- og geofarer. CAGE vil spesielt bidra med en stor seismisk database fra de norske og arktiske kontinentalmarginer og utvikling av seismisk teknologi.

Gasshydrater eksisterer på og under havbunnen i områder med lav vanntemperatur og høyt trykk. Hydratene kan minne om isklumper, men er brennbare. Én kubikkmeter metanhydrat tilsvarer 168 kubikkmeter metan i gassform.

Den norske kontinentalsokkelen inneholder trolig mye gasshydrater, og det er særlig gjort større observasjoner rundt Svalbard.

LES OGSÅ: Et unikt gasshydratsystem

Geoforskning.no har tidligere skrevet om potensialet for gasshydrater som en viktig og miljøvennlig energiressurs. Les mer i artiklene under.

Den aller største energiformuen
Grønn visjon for fossil energi

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd061110ss


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: