Søndag 26.5.2019 - Uke 21
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Statssekretær Bård Glad Pedersen åpnet onsdag NORSARs infralydstasjon i Bardufoss. Stasjonen er Norges siste bidrag til det globale nettverket av målestasjoner som skal overvåke atomprøvesprengninger.


530x352 snorklipping pedersen og lycke lavStatssekretær Bård Glad Pedersen åpnet infralydstasjonen i Bardufoss, sammen med administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i NORSAR. Foto: NORSAR/Marianne Otterdahl-Jensen

På stasjonen i Bardufoss i Troms ligger 960 «ører» utplassert i terrenget. De lytter etter infralyd, som brer seg gjennom atmosfæren. De små ørene fanger opp bittesmå, pulserende endringer i lufttrykket, forårsaket av infralydbølger.

Stasjonen er designet og etablert av NORSARs tekniske og vitenskapelige stab, i tett samarbeid med Prøvestansavtalens organisasjon i Wien.

LES OGSÅ: Skal lytte etter atomprøvesprengninger

Videreutvikling

Foruten statssekretæren, deltok også CTBTOs representant Patrick Grenard, direktør i International Monitoring System Division, ordfører Helene Rognli i Målselv kommune, samt flere representanter for andre forskningsinstitutter på åpningen.

- Gjestene syntes det var veldig interessant å få se anlegget og lære om både det internasjonale nettverket og hva dataene ellers kan brukes til. Det var nytt for mange, sa administrerende direktør i NORSAR Anne Strømmen Lycke.

Direktør Patrick Grenard fra CTBTO trakk i sin tale spesielt fram NORSARs posisjon som "center of exellence" innenfor bygging og drift av slike anlegg, og viktigheten av å utnytte dataene til nye formål slik at infralydteknologien kan utvikles videre. Det vil i sin tur også styrke arbeidet i CTBTO, mente han.

Globalt nettverk

530x320 Norsar illustr Infralyd stasjoner storKartet viser nåværende og planlagt infralydstasjoner som skal inngå i det globale nettverket. Illustrasjon: NORSAR

Alle de seks målestasjonene på norsk territorium er nå klare for sin oppgave i Prøvestansavtalens verifikasjonsregime. De andre fem stasjonene i Norge ligger i Hedmark, Karasjok, Adventdalen på Svalbard, og på Jan Mayen, og på Platåberget på Svalbard.

Globalt består nettverket av 321 målestasjoner i 89 land. Med kontrollsystemet på plass er det ingen steder i verden man kan foreta en atomprøvesprengning uten at den blir behørig dokumentert.

- Vi er stolte av å være det nasjonale datasenteret for tekniske spørsmål knyttet til Prøvestansavtalen - the Comprehensive Nuclear-Test- Ban Treaty (CTBT). En viktig oppgave her er å kunne gi tekniske råd til norske myndigheter dersom vi registrerer hendelser som kan innebære brudd på Prøvestansavtalen, sa Lycke.

Nye bruksområder

Infralydteknologien kan også brukes for å gi informasjon om ekstremhendelser som vulkanutbrudd, store meteorer som kommer inn i atmosfæren, industri- og gruveulykker, flyulykker og eksplosjoner. Dataene kan i tillegg bidra til sikrere meteorologiske langtidsvarsler, og informasjon om ekstremvær, som stormer og polare lavtrykk.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd101211s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: