Lørdag 20.7.2019 - Uke 29
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

CAGE-forsker Andreia Plaza-Faverola har blitt tildelt 26 millioner kroner for å forske på sprekkedannelser og gasslekkasjer på havbunnen.


530x354 fig1Andreia Plaza-Faverola, nummer to fra høyre, ble tildelt midler fra Tromsø forskningstiftelse og universitetet, samt statlige midler, totalt 26 millioner kroner. Foto: Jessica Green

Andreia Plaza-Faverola, forsker ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE), ble nylig tildelt midler av Tromsø forskningsstiftelse (TFS) på 11 millioner kroner for å starte opp et nytt forskningsprosjekt som skal undersøke sammenhengen mellom tektonisk krefter ved havbunnen og lekkasjer av gass.

I tillegg har Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet bidratt med 12 millioner kroner, og 3 millioner kroner kommer fra staten.

- Dette gir meg muligheten til å opprette min egen forskergruppe og gir meg en kjempestart på karrieren. Det er utrolig spennende, og fantastisk at dette er en mulighet her. Det er en av grunnene til at jeg vil være ved dette universitetet, uttaler Plaza-Faverola i en sak på uit.no.

Prosjektet, som kalles SEAMSTRESS, vil undersøke effektene av spenninger på undersjøiske sprekker utenfor vestkysten av Svalbard.

LES OGSÅ: Millioner av år med metanlekkasjer

Plaza-Faverolas hypotese er at regionale prosesser som platetektonikk kan være én av faktorene som bidrar til oppsprekking av havbunnen og utslipp av metangass fra dypet.

SEAMSTRESS vil teste hypotesen gjennom en eksperimentell fase der seismisk, geomekaniske og petrofysiske data skal kombineres for å få et kvantitativt bilde av hvor mye spenninger som virker på lagene under havbunnen og hvordan dette deformerer dem.

530x485 fig2Geofysiske data avslører sprekker i de undersjøiske lagene der metangass kan strømme mot havbunnen. Illustrasjon: CAGE

I neste fase vil forskerne modellere den totale mengden spenninger i regionen og hvordan disse virker på forkastninger, sprekker, væsker og sedimenter.

Om vellykket, kan resultatene fra dette prosjektet også brukes for å gjøre liknende modelleringer andre steder i verden.

LES OGSÅ: Avdekker hemmeligheter under havbunnen

Plaza-Faverola har vært ansatt ved CAGE siden 2013. Med finansieringen fra TFS kan hun de neste fire årene jobbe som forskningsleder i SEAMSTRESS. Finansieringen fra TFS, fakultetet og instituttet sikrer også en postdoktor og en PhD-stipendiat til prosjektet.

Les hele saken på CAGE sine nettsider

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd110712s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: