Lørdag 25.5.2019 - Uke 21
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Snøskredfare i Troms, karbonlager i jord, Hardangerviddas skjulte historie, jordskjelv i Norge og en revolusjon innen forskning og undervisning. Her er de fem mest leste sakene i mai.


530x298 fig1POPULÆR: Saken om snøskredfare i Troms falt i smak blant våre lesere i mai. Foto: Paul Velsand

Her er de fem mest leste sakene i mai:

1. Snøklima i Troms: Innlandssnø helt til havs

Skredfare i kystklima stabiliseres raskt, sier ei kjent skredbok. Samtidig går mange skred i Nord-Norge på vedvarende svake snølag. Hva slags snøklima har egentlig Troms-området?

2. Hva betyr istiden for dagens klimaendringer?

Jorda hjelper selv til i miljøforandringenes tid. Den holder på karbon mens vi tenker ut hvordan vi skal redusere CO2-utslippene. Men mye karbon kan raskt gå tapt om temperaturen øker.

3. Hardangervidda sin skjulte historie

Visste du at Hardangervidda en gang var eksponert i tropiske strøk, etterfulgt av oversvømmelse og platebevegelser? Dette er historien om den geologiske utviklingen som følge av dramatiske hendelser for 750 til 400 millioner år siden.

4. Norges ristes i fundamentet sitt

Selv om Norge for meste er bygd på solid gammelt grunnfjell, så har landet mange ganger blitt rammet av jordskjelv, og det er sikkert at det kommer til å skje igjen. Vi vet bare ikke når.

530x449 fig3Sprekkesonen ved Oslo med angivelse av forkastninger (svarte streker) og jordskjelv siden 1980 (blå prikker).

5. En revolusjon for geologisk undervisning og forskning

Digitale blotninger er høyoppløselige tredimensjonale modeller av fjellsider og representerer en revolusjon for geologisk undervisning og forskning. Og det særlig for oss som bor og jobber i nord på det fjerne Svalbard.

530x540 VirtualOutcrops NORTo eksempler av digitale blotninger fra bilder tatt med en vanlig smarttelefon. Illustrasjon: Kim Senger

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd101211s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: