Fredag 18.1.2019 - Uke 03
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

En sølvskatt i Oslo, grotteutforskning, mikrofossiler som klimaarkiv, en forkastning i New Zealand og et fremmed undervannsland. Her er de fem mest leste sakene i mai.


530x272 fig1POPULÆR: Saken om en rik sølvgruve under Gamle Aker kirke i Oslo falt i smak blant våre lesere i mai. Foto: Tom V. Segalstad / Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo

Her er de fem mest leste sakene i mai:

1. Var det en sølvskatt under Gamle Aker kirke?

Nederst i Maridalsveien finnes gamle gruverester. "Historia Norvegiae" beskriver en rik sølvgruve ved Oslo. Historikere avfeier dette som eventyr. Hva kan geologene finne ut?

2. Grotter - Jordas hemmelige underverden

Det er mye spennende som foregår inne i undergrunnens ukjente hulrom. Grotter er på mange måter naturlige lavtemperaturslaboratorier hvor kjemiske prosesser kan observeres på nært hold og det er nettopp dette som gjør det så spennende og interessant.

530x353 1Spektakulær grotte i Nordland med store passasjer. Foto: Alexander G. Stadheim

3. Er fortiden veien til fremtiden?

Klimaet endrer seg raskere nå enn noen gang tidligere registret av mennesket, men har det skjedd endringer før? Ved å studere mikrofossiler kan vi «lese» klimahistorien tusenvis/millioner av år tilbake i tid.

4. Alpeforkastinga - ei tikkande bombe

Jordskjelvet i november 2016 var berre ein forsmak på det som kjem – New Zealand ladar opp til eit skjelv med styrke 8 på Richters skala.

5. Et fremmed undervannsland

I dyphavet har vi funnet spektakulære vulkaner og varme kilder i områder som tidligere kun var hvite flekker på kartet. Med dagens teknologi har det blitt mulig å få et glimt av det ukjente landet som ligger gjemt under flere kilometer med vann.

530x352 fig2Varme kilder langs midthavsryggen nord for Jan Mayen. Foto: Senter for geobiologi

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

phd011211s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: